Elämän tarkoitus on voida hyvin ja auttaa muita voimaan hyvin

elämän tarkoitus

Tällainen ajatus putkahti tänään. Tai oikeastaan se ei ole vain ajatus, vaan tunne. Hyvinvoinnin kohdalla voisi olla myös valo – Elämän tarkoitus on kasvattaa omaa valoa ja auttaa siten muita kasvattamaan omaansa. Tai rakkaus. Mutta olipa siinä mikä tahansa sana, niin hyvinvointia se kuitenkin tuo. Käsinkoketeltavaa – tai ainakin kyselyillä mitattavaa – tyytyväisyyttä, rauhaa, merkitystä ja iloa.

Haluan rohkaista jokaista, joka ei koe täyttä hyvinvointia juuri nyt.

Ensinnäkin, tuskin niin tekee kukaan. Kaikki on aina suhteellista. Toiseksi ja vielä tärkeämpänä, juurikin haasteet ovat niitä tikapuiden askelia, jotka millään tapaa voivat nostaa ihmistä kohti yleistä hyvinvoinnin tunnetta pitkässä juoksussa.

Ei kestävä hyvinvointi voi tulla vain pullasta ja kahvista, sitä seuraavasta puhelusta ja sitä seuraavasta ostoksesta tai elämyksestä. Se on ihanaa, muttei kestävää. Jos voimme keskimäärin muutenkin hyvin, ei haittaa, että kuljemme hieman “nautinnosta nautintoon”. Se on inhimillistä. Mutta kun emme voi hyvin, näistä nautinnoista tulee riippuvuus, joita ilman kärsimme. Kun joudumme pysähtymään hetkeksi ilman mitään, ahdistumme.

Juuri tuo välitila, josta sirkushuvit puuttuvat, on se, jossa kestävä hyvinvointi joko näyttäytyy tai puuttuu.

Elämän tarkoitus - nainen lootusten keskellä.

Kestävä hyvinvointi voi koostua mm. seuraavista asioista:

Luotan itseeni – sisälläni on tieto ja kokemus että puolustan ja vaalin itseäni, en uhraudu. Pidän itseäni arvossa. Tämä tieto vaatii todisteita, se ei voi olla häilyväinen hypoteesi.

Laitan itselleni rajoja. Kun pullaa ja kahvia ei saa joka tunti, niistä nauttii paljon enemmän. En ole hukassa oleva pikkulapsi, joka syö karkkiöverit tai vetää kaatokännit, koska löysi maasta setelin. Säätelyni on tietoista ja löytyy sisältäpäin, mikä lisää luottamuksen tunnetta.

Panostan pitkäjänteisesti asioihin, jotka nostattavat tyytyväisyyttä elämääni. Tätä kutsutaan eudaimoniseksi onnellisuudeksi, kun lyhytjänteinen nautiskelu puolestaan on hedonistista onnellisuutta. Kumpaakin tarvitaan tosin.

Olen se, mikä olen. Ei ole mitään syytä näytellä muuta. Eikä koskaan olisi ollutkaan. Vaikean pomon kanssa toimeen tuleminen on juuri siinä rajalla, mutta jokainen tietää, että pitkässä juoksussa muutos tilanteeseen palvelee omaa hyvinvointia eniten.

Vapautan sisäisen lapseni. Kaikkien meidän sisällä on lapsi, joka haluaa leikkiä, kokeilla ja olla vähän hassu. Itkeä ja nauraa, olla haavoittuvainen. Tuskin kukaan voi voida hyvin, kun jokin haarniska pidättelee, ja on tarve olla kontrolloitu, virheetön, sivistynyt tai edes jollain lailla muuta kuin juuri nyt on.

Elämän tarkoitus: hyvinvointi ja valo kasvaa

Kun voimme hyvin, olemme elämän tapahtumista riippumatta keskimäärin onnellisempia. Ja kun voimme hyvin, positiivinen värähtelymme koskettaa kaikkia muita.

Vaikka muut eivät tietoisesti aistisi värähtelyämme, he vaikuttuvat siitä ja alkavat kulkea kohti omaa hyvinvointiaan. Yleensä emme näe tätä, sillä tiet hyvinvointiin ovat eri mittaisia ja muotoisia. Jonkun on käytävä läpi koko suo. Se näyttää pahalta, vaikka on hyvää.

Kun toisen onnellisuus tekee toisen surulliseksi, se voi olla ensimmäinen askel kohti sitä, että surullinen henkilö kohtaa itsensä ja alkaa etsiä omaa hyvinvointiaan.

Elämän tarkoitus ei kuitenkaan ole tehdä kenestäkään yhtään mitään.

Tehtävämme on etsiä omaa hyvinvointiamme yhä laajemmin ja laajemmin. Se on kaikki.

Jos omaa hyvinvointiamme palvelee se, että autamme köyhiä, meidän on tehtävä juuri niin. Mistään uhrauksesta ei kuitenkaan ole kyse. Ihminen voi kokea, että koko maailma on hänen “lapsiaan”, jolloin auttaminen on luonnollista ja auttamattomuus tekee pahaa. Ilman tällaista kokemusta auttaminen on ihmiseltä pois.

Elämän tarkoitus, mehikasvit ruukussa

Myöskään säälistä ei pidä auttaa rikkoen omia rajojaan. Hyvinvointi ei lisäänny siten, että hyvinvoivat ihmiset laittavat itsensä ahtaalle, auttavat pahoinvoivia ihmisiä ja voivat itse entistä huonommin. Kaiken vastaantulemisen täytyy tapahtua omasta halusta, hyvinvoinnin ehdoilla.

Se, miten oma hyvinvointimme auttaa muita, on erilaista, automaattista. Se on kuin valon kosketus. Olet varmasti joskus kohdannut hyvinvoivan ihmisen, joka sytytti jotain sisälläsi. Se oli sinun oma liekkisi. Innostus ja inspiraatio olivat sinun omia tunteitasi. Kenties jossain toisessa ihmisessä heräsi pelko. Ja kolmannessa kateus ja paitsijäämisen tunne.

Emme voi vaikuttaa siihen, miten muut reagoivat hyvinvointiimme, mutta yksi on varmaa:

Se muistuttaa heitä jostain, minkä he syvällä sisällään tietävät heille kuuluvaksi. ❤️

Hyvinvoivaa syksyä sinulle, lukijani!

riikka

Elämän tarkoitus, Frank Martela, 2020 (affiliate-linkki Adlibrikseen)

Elämän päämääräksi tarjotaan yleensä materialismia, menestystä ja onnen tavoittelua. Elämän tarkoitukseksi ne eivät useinkaan riitä. Miten yhdistää merkityksellisyyden kaipuu tieteelliseen maailmankuvaan, jossa elämällä ei ole erityistä tarkoitusta? Onko elämällä merkitystä ilman Jumalaa tai muuta yliluonnollista lähdettä? Miten omasta elämästä voi tehdä merkityksellisemmän? Filosofi Frank Martelan uutuusteos tarjoaa vastauksia elämän tarkoituksen pohdintaan. Hän esittelee kysymyksen historialliset juuret ja osoittaa, kuinka kysymyksen näennäinen ratkaisemattomuus on seurausta tavastamme ymmärtää kysymys väärin. Lopuksi hän näyttää neljä keskeistä polkua, joita kulkemalla meistä jokainen voi kokea oman elämänsä merkityksellisemmäksi. Kirja on suunnattu kaikille elämän tarkoitusta etsiville, niin yksilöille kuin yhteisöillekin. 

Tykkää tai kommentoi kirjoitusta Atlantinlootuksen Facebookissa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös kirjoitukseni:

Kun ihminen on läsnä epävarmuuksilleen, kaikki muuttuu

Unelmaelämä ei odota – nyt tai ei milloinkaan

Lapsettomuus, ei hyvä eikä huono asia

Tykkää tai jaa: