Bloggaaminen: 4 syytä, miksi sinunkin tulisi aloittaa

Bloggaaminen on mielenkiintoinen matka. Aihealueesta riippumatta blogi on tietynlainen julkinen päiväkirja. Yhden kirjoittajan päiväkirja on paljastava ja toisen tiukan asiapitoinen, raporttimainen tutkielma. Silti teksti myötäilee aina kirjoittajansa ajatuksia ja kertoo lukijalle kirjoittajasta monia asioita.

Myös yrityksellä voi olla blogi. Sitä kirjoittaa vuorollaan yksi ihminen, mutta tavoitteena ei olekaan edustaa kirjoittajan elämää, vaan sen sijaan yrityksen tuotteita tai palveluita mahdollisimman positiivisessa valossa. Asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen: On paljon blogeja siltä väliltä. Tällaisissa blogeissa esim. yksityinen elinkeinonharjoittaja kertoo elämästään aidosti ja todellisesti, mutta samalla palveluitaan esiintuoden. Oman osaamisen, tiedon ja mahdollisten ilmaisten vinkkien tarjoaminen tekee henkilöstä helpommin lähestyttävän, mikä on todellinen valtti vaihtoehtojen markkinoilla.

Vaikka blogi ei tuottaisi tuloja, on bloggaamisella tarkemmin ajateltuna aina jokin tavoite takanaan. Tietostettu tai tiedostamaton. Jotain bloggaajan on kirjoittamisestaan saatava, jotta bloggaaminen voisi jatkua vuodesta toiseen. Raha on vain yksi mahdollisista motivaattoreista monen vähintään yhtä hyvän rinnalla.

 

Bloggaaminen antaa kirjoittajalle itselleen hyvin paljon, ja seuraavaksi kuvailenkin 4 syytä, miksi sinunkin kannattaisi harkita bloggaajaksi ryhtymistä.

 

1. Ilmaisu

Jos ilmaisussasi on ollut jonkinlaista tuketta, kirjoittaminen on yksi parhaista väylistä opetella ilmaisemaan ajatuksiaan. Pöytälaatikkoon kirjoittelu on so last season. Mikset ottaisi yllättävää loikkaa ja kirjoittaisikin julkisesti?

Itse olen luova ja pohdiskeleva ihminen, mutta olen aina ollut hyvin piilossa ajatuksineni. Bloggaaminen on todella vapauttanut jotain itsessäni. Luin hiljattain mietelauseen, jonka mukaan hyväksymme itsemme vain sen verran, minkä uskallamme muille näyttää. Tokihan voimme hyväksyä itsemme täysin omissa oloissamme, neljän seinän sisällä. Mutta se ei riitä… Koska olemme sosiaalisia olentoja, on seuraava taso astua huoneesta ulos, pelkoineen päivineen. Varovasti, askel kerrallaan – tai sitten rysäyttää kaiken kerralla, hieman ihmisestä riippuen. 😀

 

Kyseinen mietelause resonoi minuun hyvällä tapaa. Ilmaisu on tärkeä osa ihmisyyttä. Jos tyrehdytämme sen, syntyy energeettinen tuke, joka vaikuttaa vähitellen solutasolla asti. Ja koska suurella osalla meistä tällainen tuke on jo päässyt syntymään, on ilmaisun lisääminen suorastaan parantavaa.

 

Tietenkään blogi ei ole ainoa tapa ilmaista itseään, ja onneksi eri väyliä on niin monia kuin meitä ihmisiäkin. Suosittelen lämpimästi mm. Mari Kuusiston huojentavan kirjoittamisen kursseja Merenkurkussa ja Mäntyharjulla. En saa suosittelusta mitään; Mari on vain niin läpeensä mukava ja sympaattinen ihminen, että hänet on ilo mainita! ❤️ Henkilökohtaisesti uskon syvästi niin taideterapiaan kuin kirjoittamisen terapeuttiseen vaikutukseen.

(Jos luovuuden parantava voima kiinnostaa sinua, lue myös juttuni Luovuus, avain sisäiseen muutokseen.)

 

bloggaaminen-kahvi ja tietokone

2. Epävarmuudesta vapautuminen

Epävarmuus liittyy tietenkin myös ilmaisuun, mutta bloggaaminen voi nostaa esiin sellaisiakin epävarmuuksia, joiden olemassaolosta emme muuten olisi tietoisia. Kirjoitanko hyvää tekstiä? Osaanko oikeinkirjoituksen, jääkö virheitä? Tuleehan sanomani perille?

Luin ensimmäiset postaukseni läpi varmaan kymmeniä kertoja, sittemmin määrä on vähentynyt dramaattisesti. En ajattele hällä väliä kirjoitusvirheistä, vaan korjaan ne, jopa jälkikäteen, jos huomaan.

Se johtuu siitä, että haluan tuottaa hyvää sisältöä: tämä on minun standardini. Joskus en virheitä huomaa, enkä jää enää seulomaan tekstiä hullun lailla niitä metsästäen. Tämäkin on osa standardiani. Teen parhaani, ja loput annan anteeksi.

Sama pätee varmasti mihin tahansa uuteen asiaan: Uuden kumppanin seurassa yritämme näyttää mahdollisimman hyvältä, jatkuvasti. Mutta aika tuo realiteetit vastaan, emmekä jaksa enää huolehtia asiasta niin paljon. Siltikään emme päästä täysin irti; haluamme edelleen näyttää hyvältä, kenties vain astetta luonnollisemmin. Siinä, missä mukavuudenhalu ja tavoitteellisuus kohtaavat, löytyy oma standardi. Tämän leikkauspisteen löytyminen ja kehittyminen lisää itsevarmuutta ja tyytyväisyyttä

-Mikä voisikaan olla antoisampaa kuin vapautua pakotetusta perfektionismista!

 

Epävarmuus bloggaamisessa voi liittyä niin ajatusten julkituomiseen, omaan ulkonäköön, asiantuntevuuteen tai sen puutteeseen jne. Tavallaan voisi ajatella, että blogi on kuin suurennuslasi, joka osoittaa meihin itseemme. Kuka olen? Mitä valitsen kertoa? Miksi?

Tämä pieni päänvaiva ei kuitenkan ole haitaksi, vaan itse asiassa päin vastoin. Bloggaamisen kautta voimme oppia paljon uutta itsestämme, yllättäviäkin asioita. Pääsemme tutustumaan epävarmuuteemme ja ylittämään omia pelkojamme.

Epävarmuutta voi lisätä se, että tiedämme tai arvelemme tuttujen ihmisten lukevan blogiamme. Mutta tässä se onkin; the name of the game. Hyväksymmekö itsemme vain tuntemattomien ihmisten edessä? Kuinka paljon odotukset ja roolit meihin ja elämäämme lopulta vaikuttavatkaan?

 

3. Bloggaaminen taltioi, kehittää ja palkitsee

Kirjoitimmepa sitten mistä tahansa vinkkelistä, blogi on kuin päiväkirja. Sisältöä tallentuu pitkältä aikaa. Vanhat postaukset ovat kuin teleportti menneisiin aikoihin. Kun käymme katsomassa vanhaa, huomaamme tapahtuneen muutoksen.

Totuus on, että tehdessään mitä tahansa asiaa riittävästi, ihminen kehittyy. Omaa blogiamme lukemalla voimme huomata vaikkapa visuaalisen silmämme, ajatusmaailmamme tai ilmaisumme kehittymisen. Tällainen on harvinainen mahdollisuus nykymaailmassa, joka kiitää kovaa vauhtia eteenpäin, ja jossa harvalla on enää aikaa pitää perinteistä päiväkirjaa.

Henkisen kasvun näkökulmasta lukemalla (tarpeeksi) vanhoja kirjoituksiamme voimme myös ymmärtää mennyttä itseämme paremmin. Silloin vanha minä saa synninpäästön. Tietynlainen ympyrä sulkeutuu.

Yksi harvemmin bloggaamisen yhteydessä esiin nostettava hyöty on, että blogin kirjoittaminen lisää atk-taitoja. Ei ehkä loputtomiin, mutta lähes. Etenkin alussa taitamattomalla on paljon opittavaa – ja se kaikki on eduksi. Taitojen kehittyminen madaltaa kynnystä ryhtyä tulevaisuudessa vaikkapa yrittäjäksi ja luoda omat kotisivut. Lukemalla vanhaa “päiväkirjaamme” voimme siis myös huomata teknisen kehityksen – ja iloita siitä, kuinka pitkälle on jo tultu!

 

bloggaaminen-nainen

4. Itselle tärkeiden asioiden jakaminen

Bloggaaminen on erinomainen väylä tuoda esiin itselle tärkeitä asioita. Jokainen asia tai aspekti on tärkeä myös jollekin lukijalle. Se mikä tulisi muistaa, on ettei ole parempaa tai huonompaa. On vain erilaisia ajatuksia ja kokemuksia. Pohdintamme ja ideamme ovat lähes aina jo olemassaolevien, muualta saatujen ajatusten uudelleenjäsentelyä. Elettyjen kokemusten ja oivallusten sanoittamista. Harvemmin siis tuomme esiin jotakin aivan uutta asiaa, mutta sillä ei ole merkitystä.

 

Merkitystä on, millaisen kimpun sidomme, mitkä kukat, värit ja tuoksut, valitsemme mukaan. Kukaan muu ei kykene täsmälleen samaan. Siten jokainen kimppu on erilainen ja tuo jotakin uutta. Merkitystä on sillä, miten juuri me tuomme omat näkemyksemme tai intohimon kohteemme esiin.

 

En tietenkään halua sanoa, etteikö joku keksisi jotakin asiaa aivan ensimmäistä kertaa; niinhän käy jatkuvasti mm. erilaisten innovaatioiden kautta. Tarkoitan ennemminkin, että rakennuspalikat ovat meillä kaikilla samat. Kukaan ei maalaa ensimmäistä kertaa aurinkoa tai puuta kankaalle. Mutta tapa, jolla ihminen sen tekee, on uniikki ja siten aivan uusi. Se voi avata uusia tyylisuuntauksia ja ajatusmalleja. Tai sitten se jää vain hetken kaunistuttajaksi, ennen kuin uusi maalaus vie sen paikan. Jollekin se saattoi silti olla tärkeä juuri siihen hetkeen.

Minulle bloggaaminen on antanut kaiken tämän ja enemmän.

Blogista omalla alustalla tulee myös jonkin verran kuluja, ja valitettavasti en vielä ole tienannut blogillani euroakaan. Manifestoin kuitenkin toisenlaista tulevaisuutta, jossa toisinaan postauksiin laittamieni kumppanuusmainosten avulla voin vaikka tienata tällä jotain. Se ei muuttaisi blogini luonnetta miksikään, mutta aikaansaisi itsessäni tietynlaisen täyttymyksen tunteen, joka vielä puuttuu.

Onneksi tätä visiotani odotellessa saan blogin kirjoittamiselta jo nyt paljon rahaakin tärkeämpiä asioita!

Ihanaa vuoden vaihdetta toivottaen ❤️ ❤️ ❤️

Suunnitteletko kotisivuja yritykselle? Digiset.fi:llä on meneillään talvikampanja: Jokaisesta tilauksesta saa 100€:n lahjakortin. Klikkaa kuvaa ja lue lisää.

 

Tykkää tai jaa: