Elämä ilman televisiota – aikaa mietiskelylle ja luovuudelle

elämä ilman televisioita - syysmaisema

Kohdallani elämä ilman televisiota alkoi jo vuosia sitten. Meillä oli TV viimeksi Ruotsissa asuessamme, päättyen vuoteen 2010. En katsonut sitä juurikaan. Joskus mieheni katsoi tv:tä koko viikonloppupäivän (oltuaan rymyämässä jossain), ja tuntui, että melusaaste ja liikkuva kuva täytti koko pienen olohuoneemme. Neliöitä oli silloin paljon vähemmän, ja tavallaan tv vaikutti negatiivisesti koko asuntoon.

Yksi sarja tosin oli, jota katsoimme joskus yhdessä, minä innokkaimpana: Det okända. Siinä ruotsalaiset meediot menivät paikkoihin, joissa asukkaat kokivat vahvaa kummittelua. Jo ihan alussa, kun näin ohjelman, sanoin miehelleni, että tuo on muuten totta. Hän oli hieman epäileväinen, kunnes myöhemmin huomattiin, että hän itsekin aistii kaikenlaista. Tuo sarja oli tuohon aikaan meille tärkeä. Se avasin jonkin oven ja normalisoi täysin uskomatonta, pelottavaakin asiaa.

Elämä ilman televisiota alkoi

Totuuden nimissä TV oli meillä myöhemminkin, sillä se kuului kalustettuun asuntoomme Venäjällä. Kun muutimme sinne uuden vuoden tienoilla, katsoimme uteliaisuuttamme, mitä kanavia oikein löytyisi. Ihmeteltiin, kun joululaulut pyöri täysillä Music tv:ssä, mutta tietenkin se johtui siitä, että joulua vietetään Venäjällä vasta tammikuun alkupuolella.

Sitä TV:tä ei montaa kertaa avattu. Elokuvia katsottiin tietokoneelta, mikä sekin jäi myöhemmin pois.

Myöhemmin elämä ilman televisiota jatkui tarkoituksella, emmekä ostaneet telkkaria. Yksinkertaisesti, se vie niin paljon aikaa ja huomiota. Totta kai jokainen ihminen ansaitsee ja jopa tarvitsee aikaa, jolloin vain lepää ja katselee jotain itselle mielenkiintoista, mutta meille internet tarjoaa tätä jo riittävästi. Uutisetkin näkee netin kautta (sen verran, mitä haluaa seurata). On totta, että kaikelle tärkeälle saa kyllä aikaa järjestymään, mutta koen esim. meditoinnin tai ulos menemisen olevan helpompaa, kun telkkari ei ole kilpailemassa ajastani.

En menetä yhtäkään sarjaa tai ohjelmaa, koska en edes tiedä, mitä telkkarista tulee.

Elämä ilman televisioita - tv-ruutu

Olen ihminen, joka ei halua vain “selvitä arjesta”. Haluan olla läsnä itsessäni ja mielessäni. TV olisi pois luovuudelta ja mietiskelyltä. Alatko nimittäin todella maalata, kun ohjelma, jota katsot on kesken? Ja toisaalta, laitatko sen TV:n muka kiinni, kun ohjelma päättyy? Vai jäätkö linjoille roikkumaan, josko jokin uusi ohjelma alkaisi. Tunnistan itsessäni mukavuudenhaluisen puolen, joka jää linjoille roikkumaan. Olen nuorena katsonut chattia ja tv-shoppia juuri tämän ilmiön vuoksi, vaikka ilman olisin ollut onnellisempi.

Minun tapauksessani nettikin on pois luovuudelta ja mietiskelyltä, sen myönnän, ja sitä koetankin hieman rajoittaa. Ei sillä, etteikö se olisi myös valtavan hyödyllinen.

Surullinen automaatio

Minulla on TV:stä hieman surullinen mielikuva. Sellainen, etten elä itse, vaan katselen, kun joku muu elää. Eläydyn siihen, ja hetkeksi unohdan kaiken muun. Kuin unta. Ja kaikki ne tuhannet mainoskatkot… ne ei tunnu myöskään ihmisarvoiselta. Katsoa jotain, mitä ei halua katsoa. Toisaalta mainostauot voisi olla hyvä hetki tehdä taukojumppaa, mutta veikkaan, että juuri mainosten vuoksi moni kävelee automaattisesti jääkaapille. Samaa ei tapahdu esim. kirjaa lukiessa.

Ihmiselle on luontaista keskittyä asiaan kerrallaan, kunnes tulee uusi asia, ja aikaisempi päättyy. Luontaista on myös vain olla, ilman jatkuvia ulkoisia ärsykkeitä. Vartin pätkiin pilkottu ohjelma sisältää valtavasti keskeytyksiä ja paluita. Huomion kiinnittämiseen tähtäävää välkettä ja ääntä. Jos vielä yhtälöön lisätään se, että ihminen käy töissä, polttaa tupakkaa ja vastailee jatkuvasti puhelimeen kilahteleviin viesteihin, rytmittyy hänen elämänsä täysin näiden asioiden ympärille, eikä todellista vapautta olla jää.

Lisätään tähän päälle vielä lapset, harrastukset, sukulaiset… Kenties elämä voikin tuntua niin kuormittavalta, ettemme osaa enää vain olla, vaan tarvitsemme nautinnollisia ärsykkeitä, kunnes viimein uni korjaa? Juuri tätä ilmiötä olen kovasti pyrkinyt purkamaan. Muussakin kuin televisiossa.

Paljon hyvääkin

Toki TV:stä tulee paljon opettavaista tai esim. monille ihmisille omia mielenkiinnon kohteita käsitteleviä ohjelmia, joista voi olla suoranaista hyötyäkin. Kun meillä oli mökki, rakastin katsoa Huvila & Huussi-ohjelmaa, silloin kun olin vaikkapa hotellissa käymässä. Toisaalta tiedostan, että pois kotoa vietetyt hetket on ainutlaatuinen tilaisuus omille fiilistelyille ja suunnitelmille enkä nykyisin avaa televisiota edes silloin. Näin on mennyt jo vuosia, poikkeuksena viimeisin matkani…

TV-matka

Silloin olin kipeänä, kirjaimellisesti koin raskasta oloa ja kipua kehossani. Tärkeää ei ollutkaan enää olla tietoisesti läsnä, vaan selvitä hetkestä, uuteen päivään. Tappaa aikaa. Siihen TV auttoi mukavasti. Koukutuin tositv:hen, joissa ruotsalaiset sinkut pariutuivat ja juonittelivat. Katsoin myöhäisillan ohjelmia, joista en saanut yhtään mitään. Siitä huolimatta TV oli aina hankala painaa kiinni, mutta opettelin tahdonlujuutta.

Elämä ilman televisiota - lintu lentää

Oli hyvä kokea tuokin kokemus. Ymmärtää, että meitä ohjaavat tietyt lainalaisuudet, enkä edelleenkään ole yhtään erilainen. Meidän ihmisten on voitava hyvin, jotta haluamme ja siedämme tyhjyyttä. (Josta usein kumpuaa myös luovuus, uudet ideat ja oivallukset.) Muuten olemme taipuvaisia vastaanottamaan ärsykkeitä.

Emme aina tiedosta niitä aistinautinnoksi, mutta sitä ne ovat. Antavat hetkellistä tyydytystä, vaikka pitkällä tähtäimellä olisimme onnellisempia joko kokonaan ilman tai tietoisen rajoitetulla annoksella.

Jokaisella ihmisellä on rikas sisäinen maailma, mutta valitettavasti voimme hyvin tehokkaasti ohittaa sen keskittymällä kaikkeen muuhun.

Kiitollisena palasin omaan elämääni ilman TV:tä, netflixiä, ruutu.fi:ä ja muita. Jälleen kerran tyytyväisenä valintaani. ❤️ Miettien, kuinka seuraavaksi vähentää netissä vietettyä aikaa…

riikka

Tykkää tai kommentoi Atlantinlootuksen Facebookissa!

Sinua saattaa kiinnostaa myös kirjoitukseni:

Kun ihminen on läsnä epävarmuuksilleen, kaikki muuttuu

Elämän tarkoitus on voida hyvin ja auttaa muita voimaan hyvin

Tykkää tai jaa: