Esiintymisjännitys on taakka, josta voi parantua – 3 askelta

Olen aina tykännyt jollain tasolla esiintyä. Lapsuuden jumppavideot, laulu/soitto, puheet sukulaisille tai kavereille, runot jne. Silti esiintymisjännitys ei ole jättänyt minunkaan portinpieltäni rauhaan. Se on kolkutellut ja häirinnyt valtaosaa elämäni esiintymisistä. Jopa niin, että kun karaokessa vuoroni koitti ja nimeni kuulutettiin, laulun alkuosa meni jollain tasolla pieleen, koska sykkeeni nousi niin että hengästyin! Suoriuduin, mutten ollut tyytyväinen. Tiesin pystyväni paljon parempaan. Esiintymisjännitys oli jotain, mikä oli ja pysyi. Tuntui, ettei sille voi mitään.

Sittemmin tietoisuuden kasvun myötä olen vapautunut suuresta osasta tätä turhaa raskasta taakkaa. Nyt ymmärrän, mistä se johtui: se ei ollutkaan pakollinen paha! Esiintymisjännityksen taustalla on aina voimakkaita uskomuksia. Vaatimuksia itseä kohtaan, tiettyjen asioiden hyväksymättömyyttä. Kun asetukset ovat kireät ja vaativat, esiintymisjännitys on ainoa mahdollinen lopputulos.

Seuraavaksi tarkastelen asiaa parantumisesta käsin: Mitä voin tehdä voittaakseni esiintymisjännityksen? Pelon, äänen värinän, käsien vapinan, hikoilun tai tunteen, että päivä on pilalla, kunnes esiintyminen on ohi.

Tähän minulla on tarjota 3 asiaa, joiden harjoittelu vie jännitystä pois asteittain ja lopulta jopa kokonaan.

1. Lopeta itsekriittisyys

Tiedän sen olevan vaikeaa. Itsekriittisyys on meissä jonkinlaisena automaationa, joka jyrää huomaamattomasti kaiken taustalla. Omaksumme sen vanhemmilta, opettajilta, kavereilta, koko yhteiskunnalta. Mutta entä kun kaikki nämä ovat väärässä?

Vaikka miljoona ihmistä ympärillä uskoisi johonkin, sen ei silti tarvitse olla totta. Jonkin aikaa tämä kriittinen maailmankuva hallitsee jokaisen elämää; kukaan ei vältä ympäristön vaikutusta. Mutta kuinka pitkään, se on itsestämme kiinni:

Havahdummeko? Kaipaammeko toisenlaista totuutta, ja viimeiseksi: Luommeko sellaisen?

Itsekriittisyys ja esiintymisjännitys ovat synonyymeja keskenään. Kontrolloiva ote itseä kohtaan ei tietenkään ulotu vain pinnallisiin seikkoihin kuten ääni tai ulkonäkö, ei! Se menee niin syvälle, että pelkäämme lukuisia virheitä, jotka eivät todellisuudessa ole virheitä nähneetkään. Pelkäämme kuulostavamme joltain, vaikuttavamme joltain! Toisin sanoen yritämme kontrolloida sitä, miten tulemme observoiduksi jonkun toisen taholta. Tämä on loputon, järjetön ja mahdoton suo.

esiintymisjännitys

Tietämättömyys, lapsenomaisuus, epävarmuus ja herkkyys ovat esimerkkejä asioista, joiden näyttämistä tai paljastumista helposti välttelemme. Kun alamme hyväksyä nämä asiat itsessämme, esiintymisjännitys helpottaa. Kun hyväksymme pahimman skenaarion, ei jäljellä ole enää suojeltavaa.

Tuo pahin skenaario on kuitenkin vain oma rakastettava itsemme. On paljon pahempiakin asioita, joita meidän tulisi anteeksiantaa itsellemme kuin vaikkapa hermostuneisuus ja sanoissa sekoileminen. Vai mitä?

Elämä jatkuu esiintymisen jälkeen, mutta se jatkuu paljon parempana, kun sallimme itsellemme epätäydellisyyden. Anna siis anteeksi ja lopeta itsekriittisyys, joka perustuu rakkaudettomuuteen ja ulkoa opittuun pelkoon.

2. Esiintymisjännitys hamuaa valtaa. Keskity asiaan, älä omaan itseesi.

Tämä liittyy myös pitkälti itsekriittisyyden lonkeroihin, jotka tarraavat kaikkeen epäolennaiseen. Miltä näytän kameraan, onko vatsa vedettynä sisään, kehtaanko rykiä enää kolmatta kertaa, alankohan taas jotenkin sekoilla… Seis!

Älä lähde liikkeelle omasta itsestäsi vaan siitä, mitä olet tuomassa. Anna asiasi olla se juttu – sinä olet pelkkä viestintuoja. Ja vaikka ryömisit lavalle ja kierisit pois, unohda itsesi. Keskittymällä esitykseen vähennät mielen kapasiteettia maalailla kauhuskeraarioita kiihtyvään tahtiin. Jännitys liittyy näihin skenaarioihin, ei esitykseen, joka itsessään on varsin neutraali tapahtuma.

Et ole esityksesi. Esitys on ikäänkuin oma itsenäinen objektinsa. Keskity tähän objektiin, ihmettele ja ihaile sitä. Niin tekevät kaikki muutkin. He eivät todellakaan tule paikalle keskittyäkseen sanavalintoihisi tai kömmähdyksiisi saati muistellakseen niitä jälkikäteen.

3. Ihastu itseesi!

Tämä on kohdan 1. kääntöpuoli, mutta toimii myös itsenäisenä asiana. Toisinaan meidän on vaikea hyväksyä noloja virheitä, joita esitykseen voi liittyä kenellä tahansa. Tällöin voimme kuitenkin havitella lisää itsevarmuutta ymmärtämällä omat valttimme. Ne jotka ovat totta, meni miten meni. Kun todella tiedostamme yhden tai useamman asian, joilla pötkimme pitkälle, näiden muistelu ja muistaminen on avainasemassa.

Joku on karismaattinen, toinen hauska symppis. Mene lavalle omana itsenäsi ja tunne, kuinka se kantaa. Mieti Ismo Leikolaa (jos et tiedä, kuka hän on, katso youtubesta muutama Ismon video 😉 .) Luota oman itsesi kantavan, vaikket tietäisi vielä, miten. Muista valttisi. Oli se siten niin pinnallinen asia, kuin että näytän hyvältä tai vaatteeni ovat tyylikkäät, se on hyvä juttu! Kun meillä on jotakin hyvää, mihin tukeutua, lennähdämme tilanteeseen positiivisella kierteellä.

Ajan mittaan, itsekriittisyyden hälvenemisen myötä itseen ihastuminen syvenee. Se ei ole vertailevaa tai muita latistavaa narsismia, vaan sellaista iloa, joka yltää myös itsen ulkopuolelle. Itseen ihastuminen auttaa tunnistamaan lahjat ja erityisyyden niin itsessä kuin muissa. Ennen kaikkea se huojentaa omaa oloa ja lisää esiintymisen iloa ja halua.

Ainakin periaatteessa… Esiintymisenhalu kun voi myös kummuta tarpeesta saada rakkautta, ja kun tämä tarve on tyydytetty, voi olla että halu tulla “tähdeksi” katoaa.

Esiintyminen ei ole itseisarvo. Kaikkien ei tarvitse esiintyä. Mutta jos haluat vaikka pelottaa, tiedät mitä sinun täytyy tehdä. Esiintyminen on yksi parhaista tavoista oppia rakastamaan itseään.

esiintymisjännitys

Sinua saattaa kiinnostaa myös aiheeseen liittyvät kirjoitukseni: Selfie, joka tuhosi sielun sekä Hyvä itsetunto kuuluu kaikille

Tykkää ja kommentoi Atlantinlootuksen FB-sivulla!

Esiinny eduksesi - oikeat sanat, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa

Oletko koskaan tuskaillut, miten saisit viestisi paremmin läpi kollegojen, esimiesten tai asiakkaiden kanssa?

Oletko jälkeenpäin miettinyt, että miksi en valinnut tilanteessa oikeita sanoja? Kohtaamme usein käänteentekeviä tilanteita, joissa välittömät reaktiot ja sanavalintamme ratkaisevat paljon. Esiinny eduksesi -kirja neuvoo, miten sanot oikeat sanat, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Kirjan konkreettiset vinkit ja ohjeet tehostavat lukijansa viestintää ensihetkestä alkaen. Kirjan seitsemän ohjetta Scorsese-periaatteesta Pastakastike-periaatteeseen tarjoavat helposti opittavan ja muistettavan reseptin menestykseen kaikenlaisissa viestintätilanteissa. “Kirja tarjoaa tuoreen ja yksinkertaisen tavan miettiä viestintämme uusiksi. Kirjoittajan innovatiiviset ohjeet toimivat niin ammatillisessa viestinnässä kuin yksityiselämässäkin.” – Daniel Ek, toimitusjohtaja, Spotify

pieni taidetehdas

Taidejulisteet, -postikortit sekä runokokoelmat Pieni Taidetehdas- verkkokaupastani!

Tykkää tai jaa: