Nainen, hae arvostus sisältäsi, ei ulkoa

nainen-puu

Näin naistenpäivänä puhutaan paljon naisten oikeuksista ja kunnioittamisesta, mikä on hyvä asia. Kansainvälinen naistenpäivä koskettaa naisia eri puolilla maailmaa, ja monissa kulttuureissa sitä juhlitaankin selvästi Suomea suuremmin. Se on päivä, jona jokainen nainen (lapsetonkin, naimatonkin) saa huomiota osakseen.

En sano, että meillä Suomessa tasa-arvoasiat olisi loppuunkäsitelty case, mutta hyvinhän meillä menee. Suunta on ollut oikea jo pitkään.

Sen vuoksi en kirjoita yleisistä asioista. En yhteiskunnasta tai ympäristössä vallitsevista asenteista. Kirjoitan yksilön, naisen, kannalta. Sen puolesta, mitä voimme tehdä saavuttaaksemme entistä paremman arvon naisina ilman, että minkään ulkopuolella tarvitsee muuttua.

Ei sattumaa

Ei ole sattumaa, että jotkut naiset menestyvät. He ovat kohdanneet vähättelevät demoninsa. Aikojen saatossa he ovat oppineet näkemään arvonsa ja huomanneet olevansa täysin tasa-arvoisia miehiin nähden – usein vastoin yleisiä uskomuksia. He ovat kohdanneet tilanteita, joissa ovat paikalla ainoina johtoryhmän tai hallituksen naisina, mikä on saanut heidät havahtumaan entistä enemmän yhden ja saman kysymyksen äärelle:

Miksi me naiset emme ota vastaan sitä arvoa, valtaa ja niitä mahdollisuuksia, joka meille kuuluvat?

Toisaalta he tietävät vastauksen.

Oman arvon löytäminen ei ole helppoa. On paljon helpompi soljua odotusten ja “normaalin” mukana. Itsensä toteuttaminen ja muiden mielipiteistä irtautuminen vaatii rohkeutta ja oman tien kulkijuutta. Nainen, joka on rohkeasti oma itsensä ei herätä paheksuntaa vain joissain miehissä, vaan ajoittain yhtä lailla toisissa naisissa.

Terve itsekkyys sallitaan yhä tänäkin päivänä helpommin miehille. Tällainen terve itsekkyys ei tarkoita epäinhimillisyyttä, vaan sitä, että juuri oikeissa strategisissa kohdissa nainen uskoo itseensä eikä jousta periaatteistaan. Valitettavasti meillä naisilla on taipumus yliempaattisuuteen, yli-inhimillisyyteen sekä itsemme vähättelyyn, mikä johtaa meidät helposti jonon hännille.

nainen-iso-naamio

Nainen, tunne arvosi

Nouseminen henkisestä alakynnestä voittajaksi ja menestyjäksi ei ole helppoa. Tämä johtuu pitkälti näkymättömistä asioista. Eletystä taustasta, opituista malleista ja kokemuksista. En kiellä sitä, etteikö jollain olisi toista paremmat lähtökohdat kukoistukseen.

Mutta jos luulemme, ettei näillä paremmista lähtökohdista ponnistavilla ole yhtälailla kohdattavia pelkoja – tai jos luulemme, ettei jokaisella ole mahdollisuutta nousta ruohonjuurelta korkeuksiin – olemme väärässä.

Lähtökohdat ovat vain lähtökohtia. Emme ole niiden vankeja. Minunkaan lähtökohtani ei ollut rohkea itseilmaisu ja sisimpäni paljastaminen julkisesti. Olemme kaikki vapaita mihin tahansa, kun sen vain ymmärrämme.

Jos oikein tarkasti katsotaan, lasikattoja on joka paikassa. Ne on tehty murrettaviksi – sirpaleet tuottavat onnea!

Naisina meidän on osattava myös hinnoitella itsemme ja osaamisemme oikein. Aiheeseen liittyviä keskusteluja seuranneena totean tämän olevan vaikeaa. Kuitenkin, mitä useampi murtaa taloudellisen lasikaton, sen helpompi muiden on seurata perässä.

Itseään arvostava nainen

Kaikki arvostus tulee ensin sisältäpäin ja sitten vasta ulkoa. Jos annamme muiden kohdella huonosti, emme todellisuudessa arvosta itseämme. Se on kaiken alku ja juuri.

Jos asetelma naisen elämässä on tällainen, suuri osa “kaltoinkohtelijoista” ei edes tiedä kaltoinkohtelevansa. Nainen olettaa, että pakkohan muiden on tietää. Arvata hänen ajatuksensa ja rajansa. Niin ei valitettavasti ole.

Itseään arvostava nainen kertoo arvonsa itselleen ja muille. Ei tarkoittaa ei. Nämä ovat ehtoni, mitkä ovat sinun? Kuinka monta kertaa olenkaan vastentahtoisesti suostunut johonkin ja syyttänyt siitä sitten toista osapuolta. Kumppanini, ystävieni tai vaikkapa oman ihanan äitini vuoksi. Tämä ei ainoastaan lisännyt vihaani muita kohtaan vaan suorastaan alleviivasi alempaa asemaani.

nainen-veneessa

Kun nainen muuttuu, maailma muuttuu.

En sano, etteikö maailman tulisi muuttua naisen ympärillä. Sen tulee muuttua vielä rutkasti!

Kuitenkin se, minkä jokainen meistä voi tehdä, on luoda uutta kuvaa tasa-arvoisesta naisesta. Oman esimerkin kautta. Kohtaamalla omia pelkojamme, jotka seisovat yhä tasa-arvon tiellä.

Muutosta on turha hakea miehiä syyllistämällä. Olemme kaikki saman kasvatuksen ja saman maailman lopputuloksia. Vain yhdessä voimme muuttua. Nainen, hakeudu siis arvostavaan seuraan, joka tukee voimaantumistasi. Sano muille hyvästit. Sen sinä voit tehdä. Sen sinä ansaitset.

Meidän on turha syyttää aikaisempia sukupolvia, jotka tippuivat toisen aikakauden puista eivätkä mielestämme vierineet tarpeeksi kauas. Kun syytämme, emme näe, että puuttuva loppumatka meidän on vierittävä ihan itse. Ilman tukea ja turvaa. Olisimme halunneet valmiin kattauksen, emme työmaata, jollainen elämä on.

Muutosvastuu on meillä. Muutoksen tuska olkoon meidän myös.

Hyvää naistenpäivää!

P.S. Olemme koko alkuvuoden työstäneet Naisen Elämä – nimistä tietoisen naiseuden verkkovalmennusta ihanan kumppanini, valmentaja Minna Heikkisen kanssa! Kasassa on jo paljon mahtavaa materiaalia, mutta vielä työtä riittää. Lisää kuulumisia valmennuksesta kerron myöhemmin, kun asiat etenee! ❤️

Lue myös: Selfie, joka tuhosi sielun

Seuraa atlantinlootusta Facebookissa!

Tykkää tai jaa: