Tahdon! Sormuksen teettäminen täynnä symboliikkaa

sormuksen teettäminen

Kaupallinen yhteistyö Malmin Korupajan kanssa. Työ saatu, materiaalit omasta takaa. Sormuksen teettäminen täytti odotukseni ja toiveeni. ❤️

Olen hurahtanut jalokiviin… Jo kauan, kauan sitten. Koska värit, koska kiilto (olen siis harakka?) Koska kivien energiat ja merkitykset kiehtovat.

Huomasin jo aikaa sitten, että sormuksen teettäminen on usein jopa edullisempaa kuin uuden ostaminen. Toki etenkin, jos käytät omaa romukultaa tai vanhoja perintökoruja materiaalina, säästö on entistä suurempi. Niin tein minäkin. Olin aikeissa teettää sormukseni Malmin Korupajalla ilman yhteistyötäkin, sillä se vaikutti olevan suurehko ja edullinen kultasepän paja pääkaupunkiseudulla. Malmin Korupajan nettisivut on kutsuvat ja täynnä mielenkiintoista tarjontaa – niiden perusteella sen alunperin löysinkin.

Oman korun teettämiseen liittyy kuitenkin paljon muutakin kuin hinta. Symboliikkaa ja tarinoita. Yksinkertaisesti uniikki koru voi olla niin paljon enemmän kuin kaupan valmis koru. Teettäessä korostuu se kysymys, miksi korusta haluaa juuri tietynlaisen. Oman sormukseni kohdalla tiedän vastauksen tasan tarkkaan, ja nyt kerron sen!

Sormuksen teettäminen – monta valintaa

Yksi ensimmäisistä kysymyksistä on se, mihin sormeen sormus tulee. Halusin teettää itselleni sormuksen oikeaan nimettömään. Pidin ajatuksesta, että nainen (siviilisäädystä huolimatta) voi ostaa itselleen sormuksen ja mennä itsensä kanssa “naimisiin”. Kyseessä on tietynlainen itsensä valitsemisen symboli. Ajatus ei ole omakeksimäni, mutta pidin siitä. Satuin tietämään, että joissain kulttuureissa kuten Venäjällä vihkisormusta pidetään oikeassa nimettömässä. Tämä sormi oli itselläni vapaana, sillä ennaltaan minulla on vain yksi sormus: se vasemman nimettömän.

sormuksen teettäminen

Riittävän kova jalokivi

Vuosien kiinnostukseni jalokiviin on kerryttänyt paljon tietoa eri jalokivistä ja niiden kovuusasteista. Kovin on timantti, moshin asteikolla 10. Tämän jälkeen tulevat korundit: safiiri ja rubiini (moshin asteikolla 9). Valitsemani kivi on topaasi (mosh 8), sillä se on kaunis ja kovuudeltaan vielä uskoakseni ok sormukseen. Mitä pehmeämpi jalokivi on, sen helpommin se naarmuuntuu ja kuluu käytössä. Sormusta ei kannata säästellä. Kuluminen tapahtuu väkisin, kun sormusta haluaa käyttää eikä säilyttää vitriinissä.

Etenkin, mikäli sormuksesta toivotaan kestävää ja “ikuista” symbolia, ei kaikki jalokivilaadut ole yksinkertaisesti siihen optimaalisia. Myös istutuksella on merkityksensä: upotetumpi istutus suojelee kiveä.

Sormuksen teettäminen ja jalokivivalinta: aito vai synteettinen?

Oman kiveni kokoisten (reilu kolme ct.) kivien hinnat nousevat korkeuksiin, mikäli kyseessä on vaikkapa edustava safiiri, timanteista nyt puhumattakaan. Valintani, topaasi, on puolestaan edullinen. Mielestäni synteettiset jalokivet, kuten moissaniitti, on hyvä vaihtoehto, kun halutaan toteuttaa kestävä ja näyttävä sormus. Syynä tähän voi olla niin hinta kuin mielenrauha. (Mikäli sormukseni maksaisi 50 000€, en ehkä voisi rentoutua kulkiessani kaupungilla sen kanssa.) Synteettisiä jalokiviä puoltaa myös kolmas syy, joka on vasta nousussa, tulossa: Ne ovat eettisiä, eivät vaadi louhintaa. Niiden hankkimiseen vaadittava työ ja energia on paljon vähäisempää. Lisäksi ne ovat virheettömiä.

On totta, ettei laboratoriossa valmistetuissa jalokivissä ole välttämättä samaa luonnollista värähtelyä, kuin tuhansia vuosia maankuoressa puristuneissa kivissä. (Voisikohan tätä testata jotenkin?) Silti harva tietää, etteivät synteettiset jalokivet ole ainoastaan halpoja cubic zirconioita, vaan mm. täsmälleen aidon koostumuksen omaavia safiireja, tai lähes timantin vahvuisia moissaniitteja. Synteettisten jalokivien kohdalla värien ja kokojen saatavuus on miltei rajaton. Ja kun rehellisesti mietitään, ei jalokiven energiat liity ainoastaan sen alkuperään. Oli alkuperä sitten millainen tahansa, jalokivi säteilee omaa kaunista väriään sekä loistettaan ja symboloi kaikkia niitä ihania asioita, joita siihen mielessä linkitämme.

Tuli ja jää

Omassa sormuksessani on kruunuistutettu vaalea vedensininen kivi. Tykästyin lopulta kruunuistutukseen, sillä se on niin ajaton, arvokas ja päästää valon sisäänsä. Kruunu muistuttaakin omasta arvostani. Käytetty metalli on punakultaa ja yhdessä kiven kanssa se muodostaa väriparin: oranssi ja sininen. Tuli ja jää.

Hiljattain kerroinkin Atlantinlootuksen FB-sivulla, kuinka tuli ja jää kuvastavat itselleni intohimoa ja järkeä. Parhaimmillaan nämä asiat eivät ole joko tai. Ne voivat muodostaa harmonian, josta syntyy kauniita ja vakaita asioita. Kun teen elämässäni päätöksiä, en halua tehdä sitä vain intohimon tai järjen kautta: Jollain tasolla molempien on oltava läsnä.

sormuksen teettäminen
Onnellinen matkustaja

Näitä kaikkia asioita uusi sormukseni siis symboloi. Lisäksi sinisen topaasin sanotaan olevan luovuuden ja kirjoittajan kivi, ja sehän passaa! Sekoittuessaan kultaan heijastus voi olla aavistuksen turkoosikin. Se muistuttaa itseäni Atlantista, valtamerestä. Meri on kuin kaikkeus. Totuus, jonka syövereihin antautua. En halua enää kellua pinnalla ja taistella vastaan, vaan upota yhä syvemmälle…

.

riikka

P.S. Heräsikö sinulla ajatuksia millainen oma teetetty korusi voisi olla? Malmin Korupaja tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden teettää oman sormuksen ilman ostopakkoa. Jos et pidäkään lopputuloksesta, se jää muiden ostettavaksi. Uskon kylläkin, että suurin osa ellei kaikki korun teettäjistä haluaa ehdottomasti oman korunsa, kun näkee sen valmiina. Ja tuntee samanlaista onnea kuin tunsin poistuessani liikkeestä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Kun koko elämä on feikkiä – laskeutuminen todellisuuteen

Suhteen tarkoitus on kehittää ja siitä on prinsesaidylli kaukana

Taidejuliste, compassion 60x40cm.

Tykkää tai jaa:
error