Emotionaalinen ympäristö vaikuttaa terveyteen – tehokkaampi kuin lääke

emotionaalinen ympäristö, nainen rannalla

Altistumme jatkuvasti jollekin. Oli asia sitten mukavaa, tylsää tai vahingollista, kyseessä on sama altistuminen. Emme elä neutraalissa ympäristössä, vaan ympäristössä, joka tuo meille jatkuvasti jotain lisää. Jos meillä on taipumus syöpään, stressin ja väärän ravinnon ympäristö lisää syöpäominaisuuttamme. Toisenlainen ympäristö ruokkisi terveyttämme. Usein kuitenkin pääsee unohtumaan, ettei esimerkin mukainen stressin ja väärän ravinnon ympäristö synny tyhjiössä. Kaiken takana on emotionaalinen ympäristö, joka ohjaa meitä tietynlaisiin valintoihin.

Mikä emotionaalinen ympäristö?

Emotionaalinen ympäristö on punos asioita ja tunteita, ajatuksia ja tottumuksia. Vaikkei se näy konkreettisena kuten kirja pöydällä, sen vaikutus ihmiseen on hyvin konkreettinen. Kyseessä on energeettinen verkko, joka yltää meihin, vaikka juoksisimme täysillä kauas pois tai muuttaisimme uuteen maahan aloittaen “puhtaalta pöydältä”.

Emotionaalinen ympäristö on tausta, jota vasten elämme päivästä toiseen. Se yksin määrittelee pelottavan pitkälle ihmisen onnellisuuden ja hyvinvoinnin tason.

Selvittääksemme omaa emotionaalista ympäristöämme voimme kysyä itseltämme:

  1. Miltä minusta tuntuu ympäristössä, jossa elän?
  2. Miten minuun suhtaudutaan ympäristössä, jossa elän?
  3. Miten suhtaudun itseeni ympäristössä, jossa elän?
  4. Onko ympäristössäni ristiriitaa, vaivaako jokin asia?

Kuulostaa dramaattiselta, mutta yksikin negatiivinen raksi ruutuun vaikuttaa huonontavasti omaan elämään ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ei välttämättä sataprosenttisesti, mutta kymmenen prosenttiakin on paljon. Oma hyvinvointi on niin tärkeä asia, että kun ymmärrämme emotionaalisen ympäristön vaikutuksen, syntyy luontainen halu parantavaan muutokseen.

emotionaalinen ympäristö, kädessä vaahteranlehdet

Oman emotionaalisen ympäristön ymmärtäminen vaatii aikaa. Päästäksemme syvemmälle äsken mainitut neljä kysymystä voidaan avata ja pilkkoa palasiksi:

Ei vain miltä minusta tuntuu, vaan millaisia tunteita, miksi? Voinko aidosti hyvin? Mitä tarvitsen voidakseni paremmin?

Ei vain miten minuun suhtaudutaan, vaan osaanko ottaa arvostuksen vastaan? Annanko muiden suhtautua minuun epäarvostavasti? Jos, niin miksi? Pyrinkö muuttamaan tilannetta tavalla tai toisella?

Ei vain, miten suhtaudun itseeni, vaan olenko oman elämäni päähenkilö? Koenko tyytyväisyyttä ja ylpeyttä itsestäni? Vaivaako minua riittämättömyys, joka ajaa kiireeseen ja suorittamiseen? Kannanko liikaa vastuuta muista?

Ei vain onko ympäristössäni ristiriitaa, vaan mikä aiheuttaa ristiriidan? (Usein tiedämme vastauksen intuitiivisesti saman tien.) Pyrinkö aktiivisesti muuttamaan asiaa? Jos en, miksi? Millaisia valintoja teen oman onnellisuuteni kannalta?

Emotionaalinen ympäristö + hyvinvoinnin jana

Kukaan ei ole pelkästään terve tai sairas. Sijoitumme jonnekin janalla nollasta sataan. Sijoittumiskohta voi vaihdella paljonkin. Jokaisessa ihmisessä on niin terveyden kuin sairauden potentiaali, ja muutokset emotionaalisessa ympäristössä aktivoivat näitä ominaisuuksia. Stressi johtaa sairastuvalle, menetys harmaannuttaa jne. Emotionaalinen ympäristö voi tukea niin terveyttä kuin sairautta. Siksi on tärkeää, että oma emotionaalinen ympäristö olisi mahdollisimman positiivinen ja rakkaudellinen – hyvinvointia edistävä.

Kun tapahtuu jotain ikävää, keho reagoi.

Toisaalta kun tapahtuu jotain hyvää, keho reagoi myös. Emme voi poistaa aikaisempia reaktioita kuten lapsuudessa koettua traumaa. Sen sijaan voimme luoda uutta emotionaalista ympäristöä, joka ajan mittaan peittoaa vanhan.

Mikäli vanhan vaikutus on ollut voimakas ja pitkäkestoinen, vaatii parantuminen myös voimakasta ja pitkäkestoista muutosta emotionaalisessa ympäristössä. Ajatellaan kirkasta jalokiveä, jota on ensin säteilytetty siniseksi. Kun asetuksissa tapahtuu muutos, ja säteilytys punaiseksi alkaa, on ensin tulos violetti. Mutta ajan myötä violetti muuttuu entistä punaisemmaksi. Burgundiksi, fuksiaksi ja vihdoin aniliiniksi.

emotionaalinen ympäristö

Samanlainen säteilyttävä vaikutus emotionaalisella ympäristöllä on meihin: Se tapahtuu asteittain. Se ei synny eikä katoa hetkessä. Silti pitkällä aikavälillä kaikki on mahdollista.

Lääke vs. sisäinen muutos

En ole lääkevastainen, käytän lääkkeitä itsekin. Silti koen, että liian usein lääkkeillä hoidetaan ulkoisia oireita, kun ihminen voi huonosti sisältäpäin. Kun hoidamme kokonaisuutta aina vain lisäämällä lääkkeitä, blokkaamme parantumisen mahdollisuuden. Lyhyessä mittakaavassa lääke voi olla korvaamaton, mutta pitkässä juoksussa emotionaalisen ympäristön muutos on kestävämpi ja tehokkaampi tie parantumiseen.

Aivan kuten terveessä ihmisessä voi piillä suuri riski sairastua, yhtä lailla sairaassa ihmisessä on suuri potentiaali parantua. Tästä meille kerrotaan aivan liian vähän; emotionaalisen ympäristön vaikutusta ei vielä tarpeeksi ymmärretä. Vielä toistaiseksi asioita käsitellään sattumanvaraisina.

Siksi minä kerron sen nyt: Kun emotionaalinen ympäristö muuttuu tukevaksi, kannattelevaksi ja parantavaksi, on muutoksen parempaan tapahduttava. Sen täytyy, sillä se on luonnonlaki.

Tämä on asia, joka kiinnostaa minua tässä elämässä ehkä kaikkein eniten.

riikka

P.S. Hyvinvoinnin vaaliminen on itselleni todella luonnollista, ja sen vuoksi haluan saada antioksidantit ja hivenaineet pitkälti ravinnosta pilleripurkkien sijaan. Ensi viikolla kirjoitan superfoodeista ja lisäravinteista, joita käytän.

Keho ja mieli

Keho ja mieli – Johdatus psykofyysiseen psykoterapiaan tarjoaa tietoa kehopsykoterapiasta ja sen käyttomahdollisuuksista niin terveydenhuoltoalan ammattilaisille kuin aiheesta kiinnostuneille maallikoillekin. Kaikessa psykoterapeuttisessa työskentelyssä pyritään helpottamaan psyykkisen tilan avautumista asiakkaan tavoittelemalle muutokselle. Kehopsykoterapiassa tuetaan mielen toiminnan herkempää tiedostamista sellaisena kuin nämä toiminnot ilmenevät ruumiillisesti ja ihmissuhteissa. Teos löytyy niin perinteisenä kirjana kuin e-kirjanakin.(mainoslinkki).

Lue myös:

Sisäinen ääni, kaikki mitä tarvitset

Kun koko elämä on feikkiä: laskeutuminen todellisuuteen

Tarinat, joita kerromme itsellemme

Little Healer
Little Healer

Taidejulisteet ja -postikortit sekä kirjoittamani runokokoelmat Pieni Taidetehdas-verkkokaupasta!

Tykkää tai jaa: