Lemmikki ja itsetuntemus: Asuuko teilläkin nelijalkainen terapeutti?

lemmikki-itsetuntemus, kuvassa olen koirani kanssa

Reseptejä hyvään oloon ja elämään on niin monta kuin ihmistäkin. Lemmikit eivät missään tapauksessa ole pakollinen ainesosa hyvään keitokseen, mutta oikeassa paikassa ne voivat tuoda paljon onnea ja positiivista sisältöä elämään. Myös tiede vahvistaa sen, minkä eläinten omistajat ovat tienneet jo pitkään: lemmikki on oivallinen terapeutti. Sen vaikutus omistajaan on sekä mentaalinen että fyysinen. Asiasta on tehty monia tutkimuksia, eivätkä tulokset selity ainoastaan koiran lenkityksillä, sillä ne pitävät paikkansa myös silloin, kun lemmikki on kissa, kani tai vaikkapa lintu!

Näistä on näyttöä (lähde tiede.fi)
Lemmikit tekevät monenlaista hyvää omistajilleen. Tutkitusti ne:

Lemmikki- Tutkitusti parantavat kolesterolipitoisuuksia ja muita veren rasva-arvoja, alentavat verenpainetta, suojaavat stressin vaikutuksilta, auttavat toipumaan sydänkohtauksesta, vähentävät pikkuvaivoja, kuten flunssaa ja päänsärkyä, vähentävät yksinäisyyden ja eristyneisyyden tunnetta, kohottavat mielenterveyttä,• vähentävät lääkärinhoidon tarvetta,• ylläpitävät toimintakykyä, lisäävät turvallisuuden tunnetta kotona ja ulkona liikuttaessa, vanhainkodissa pienentävät asukkaiden hoitokustannuksia, alentavat kuolleisuutta.

En lainkaan ihmettele näitä tuloksia, kun miettii, millaisia vaikutuksia seuralla, ilolla ja rakkaudella – tai niiden puutteella – voi psyko-fyysis-sosiaaliselle kokonaisuudellemme olla. Kaiken lisäksi eläimet rakentavat kiitotien suoraan sisimpäämme ja antavat mahdollisuuden oppia itsestämme.

Tämän inspiroimana listasin 3+1 asiaa, joita eläimet meille opettavat.

1. Lemmikki on zen

Eläin on guru, hetkessä elämisen mestari. Me ihmiset usein sorrumme ajattelemaan, että osaamme elää hetkessä ja voimme tehdä niin, kun vain valitsemme. Helposti käy kuitenkin niin, ettei tuo hetki koskaan saavu. Ajatusten pyörittelystä on vaikea päästää irti ja vain olla.

Eläin näyttää mallia. Kun oleilemme sen kanssa, se väkisinkin vetää hetkeen. Aivan kuin pieni lapsi. Leikkien, silittäen, ihmetellen. Keskittyen vain yhteen objektiin kerralla: rakkaaseen lemmikkiin. Lopulta se on hyvin yksinkertaista. Päivittäiset hetket lemmikin kanssa tekevät erittäin hyvää aivoille ja lisäävät hyvinvointihormoneja. Eläin opettaa pienin annoksin, millaista on jälleen olla kuin lapsi. Se on hyvin henkinen harjoitus ja silti viihteellisempää kuin meditoiminen.

2. Viha

Kun lemmikki tekee jotain tuhoavaa tai haitallista, tai ei tottele, nousee pettymys ja viha. Sisällämme on paljon odotuksia ja kun ne eivät täyty, kuinka helposti viha leimahtaakaan. Kyllä minun koirani pitää olla… Ei minun kissani voi… Linkitämme pörröiset maskotit hyvin herkästi oman egomme jatkeeksi. Mielessämme rakennamme mielikuvaa siitä, millainen eläin saa tai ei saa olla, vaikka totuus on, että se vain on mikä on. Koulutuksen puutteellisuudesta voimme syyttää vain itseämme. Tällöin eläin ei ansaitse vihaa, vaan enemmän huomiota ja aikaa: tuhat toistoa ja herkkupalaa.

Vihan nouseminen on kuitenkin hyvä asia. Ajan mittaan huomaamme omat vaatimuksemme ja kontrollintarpeemme. Luovumme siitä, mikä ei enää palvele. Mitä enemmän hyväksymme asiat sellaisina kuin ne ovat tässä ja nyt, ja otamme vastuun muutoksesta tai sen puutteesta, sitä vähemmän mikään voi meitä hetkauttaa. Tämä on selvä askel onnellisuuteen.

(Eläin ei kuitenkaan ole oikea kohde tykittää omaa vihaansa. Eläimet ovat hyvin herkkiä ja yhtä aikaa niiltä puuttuu järkeilevä puoli. Ne eivät ymmärrä vihaa. Ne kokevat sen epämiellyttävänä, mutta se ei saa niitä vihaamaan takaisin. (Jälleen kerran zen!) Hyvään suhteeseen kuuluu olennaisena osana luottamus. On siis pidettävä huoli, ettei eläin pelästy liikaa, vaikka se olisi tehnyt mitä. Tarvittaessa on hankittava nyrkkeilysäkki…)

Lemmikki - kuvassa kissani, Mimosa

3. Lemmikki: luotettava rakkaussuhde

Eläin rakastaa omistajaansa vilpittömästi ja on aina iloinen tämän nähdessään. Eläin myös näyttää ilonsa ja välittämisensä eikä säännöstele tunteitaan. Se on harvinaislaatuinen lahja.

Eläimellä voi olla hyvinkin eheyttävä vaikutus ihmisen sydänshakralle, joka on kokenut kolhuja ja epätoivoisissa taisteluissaan päässyt sulkeutumaan. Vaikka rakkaudessa ei ole kysymys jonkin saamisesta, vaan rakkauden tuntemisesta itsessä, sen tunteminen helpottuu moninkertaisesti, kun on olemassa kohde, joka on niin vilpitön, ihana ja hyvä, kuin oma lemmikki. Hän ei ole koskaan satuttanut sinua eikä koskaan hylkää. Mitä enemmän tunnemme rakkautta, luottamusta ja iloa, sitä enemmän sydänshakramme avautuu jälleen. Rakkauden kohteena eläin ei ole huonompi eikä parempi kuin toinen ihminen. Se on täsmälleen yhtä hyvä.

Nelijalkainen terapeutti voi parantaa lapsuushaavoja tai nuoruuden särkynyttä sydäntä alitajuisella tasolla ilman, että sitä huomaammekaan. Sen on win-win, sillä aina lemmikki saa oman osansa.

+ 1 Jokeri-kortti

Jokeri-kortti on extra-asia, jonka lemmikki opettaa meille itsestämme. Tuo asia on sellainen, jonka juuri me tarvitsemme. Minun itseni on tarvinnut opetella jämptiyttä ja jämäkyyttä, niin sanottua maskuliinista puolta ja rajojen vetoa. Vasta lemmikkien myötä olen huomannut, kuinka lepsu olenkaan. Kun sama piirre heijastuu jollain tavoin muihinkin elämäni osa-alueisiin, se ei ole hyvä. Haluan olla miellyttävä, mutta aina se ei ole sen arvoista. Miellyttävänä päädyn katsomaan, kuinka toiset hyppivät silmille (Lue: sohville, seinille ja syövät siveltimet), ja lopulta tunnen murhanhimoa

Olen kehittynyt jo hieman jämptimmäksi ja siksi olen kiitollinen, että lemmikit opettavat minulle juuri tätä asiaa, josta juuri minun elämässäni on ollut puute.

Jokeri-kortti pätee kaikkiin lemmikinomistajiin. Mieheni on saanut opetella kontrollin hellittämistä ja erilaisten tilanteiden sietämistä. Lemmikit ovat siitä maagisia, että ne nostavat esiin ja kouluttavat meissä juuri niitä puolia, jotka eniten kaipaavat eheytystä. Jokin lemmikki tuo rauhaa ja seesteisyyttä, toinen aiheuttaa harmaita hiuksia, kolmas vaatii koulutusta, mutta auttaa lopulta ihmistä laajentamaan uskomuksiaan siitä, mikä on mahdollista.

Terapeutit musta ja valko

Omalla kissallani ja koirallani on vain muutama kuukausi ikäeroa. Molemmat tulivat meille löytöeläiminä. Meidän perheessä ne ovat jo todistaneet terapeuttiset voimansa. Lieneekö sattumaa, että kummatkin ovat uskomattoman rakkaudenkaipuisia otuksia – vai onko tämä juuri sitä mitä tarvitsin parantumisen tielläni? Lemmikkieni taustoja ei tiedetä…. ehkä ne lähetettiin tähdistä juuri meille?

lemmikki ja itsetuntemus - kuvassa rinnakkain kissani ja koirani

Tokihan joka hetki en muista arvostaa lemmikkejäni niin paljon kuin ne ansaitsisivat. Toisinaan suhtaudun niihin rasittuneena kokien ne velvollisuudeksi. Hermoni suikaloituvat, jos en saa rauhaa esim. kirjoittamiseen. Silloin pyrin ottamaan omaa aikaa ja antamaan itselleni anteeksi.

Sillä eläin on se mikä se on, ja niin olen minäkin.

riikka

Atlantinlootus FB:ssa!

Lue myös: Suhteen tarkoitus on kehittää, ja siitä on prinsessaidylli kaukana

Tykkää tai jaa: