Rikastuttava ruokavalio – vähemmän pillereitä ja enemmän superfoodeja

rikastuttava ruokavalio, salaattikulho

Viime viikolla lupasin kirjoittaa aiheesta lisäravinteet ja superfoodit. Aihetta tutkiessani huomasin, että käyttämäni tuotteet kuuluvat näistä kahdesta vaihtoehdosta pääosin superfood-otsikon alle. Yhtä kaikki alkuperäinen ideani on jäljellä: Vähemmän pillereitä purkista, enemmän hyvinvointia ruoasta. Vaikka muutamaa pilleriä (kuten itselleni pakollista rautaa) otan edelleen purkista, on rikastuttava ruokavalio rantautunut vuosien saatossa elämääni ja tullut jäädäkseen.

Tietoa superfoodeista löytyy googlettamalla pilvin pimein, joten keskityn nyt niihin muutamaan tuotteeseen, jotka itse olen löytänyt aarteina ja haluan jakaa eteenpäin. Mitkä ne sitten ovat?

Oluthiiva

Kenties maailman paras tapa saada B-ryhmän vitamiinit. Oluthiivan makuun tottuu ja se on yllättävän hyvää, jopa herkullista. Jotkut käyttävätkin sitä salaatin päällä parmesanjuuston tapaan. Itsekin teen toisinaan niin, mutta useimmiten nautin sen sellaisenaan.

Nori

Mieheni tutustutti minut tähän tuotteeseen – Arigatō! Kyseessä on kuivatut merileväkääryleet, joita käytetää sushissa. Pelkäsin niiden olevan pahan makuisia, kuten mielestäni spirulina ja chlorella: liian leväisiä. Mutta ei! Paahdetut norilehtiset ovat rapsakoita ja herkullisia. Kokeile ja ylläty! Ruoassa kuin ruoassa itseäni mietityttää kuumentamisen vaikutus, mutta tutkimani mukaan norin terveysvaikutukset säilyvät paahtamisesta huolimatta.

Nori (tai sushi nori) on erinomainen kalsiumin, kaliumin ja jodidin lähde. Se sisältää myös hieman rautaa, magnesiumia, sinkkiä ja b-ryhmän vitamiineja, sekä huomattavasti A-vitamiinia ja terveellisiä karotenoideja.

Nori on levä, jota voi syödä turvallisesti ilman yliannostuksen vaaraa. Silti pysyttelisin yhden tai muutaman levälehtisen päiväannoksessa.

Hunaja

Hunaja on superfood, jota on tutkittu paljon, mielestäni hämmästyttävin tuloksin.

rikastuttava ruokavalio, sitruuna ja hunaja

“Tutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen hunajan syöminen pienentää sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Päivittäinen hunaja-annos parantaa kolesteroli-, tulehdus- ja verensokeriarvoja.”

“Hunajan tulehdusta hillitsevien ainesten on todettu purevan ainakin 60 erilaiseen bakteeriin. Niiden joukossa ovat muun muassa keuhkokuumetta sekä korva- ja poskiontelotulehduksia aiheuttava pneumokokki sekä vatsahaavaa aiheuttava helikobakteeri.

Ainakin yhteen virustautiinkin hunaja tepsii. Huuliherpes nimittäin paranee tutkitusti nopeammin, kun sivelee siihen hunajaa – ja malttaa olla nuolematta sitä pois!”

“Parhaiten säilynyt perimätieto hunajan terveysvaikutuksista on sen kyky hoitaa flunssaa. Säännöllisesti käytettynä hunaja torjuu flunssaa eli parantaa vastustuskykyä.
Jos flunssaan kuitenkin sairastuu, hunaja on paras lääke kurkkukipuun ja yskään. Käypä hoito -suosituksissa hunaja on jo ensisijainen lääke lasten yskään. Sen on todettu olevan tehokkaampi apu kuin teolliset yskänlääkkeet.”

Et-lehti: 6 syytä syödä hunajaa – laihduttaa ja tappaa bakteereja

Rikastuttava ruokavalio ei ainoastaan ravitse ja paranna, vaan lisää myös “sallittujen” ruokien repertuaaria.

Mitä voin syödä kun “kaikessa on kaikkea”? Kun kaappi on täytetty hedelmillä, vihanneksilla ja pähkinöillä, on vastaus mitä vaan!

Parapähkinät (toiselta nimeltään brasilianpähkinät) ovat herkullisia ja sisältävät erityisen paljon seleeniä. 5 pähkinää päivässä on riittävä määrä ja muodostaa esim. hedelmien kanssa oman välipalansa.

Hampun ja chian siemenet sisältävät proteiinia sekä omega3-rasvahappoja. Niitä on helppo lisätä esim. smoothieen tai jugurttiin.

Kauraleseet sisältävät proteiinia, sydänystävällistä beetaglukaania sekä sinkkiä ja rautaa.

Tuoreet yrtit kuten basilika ja persilja ovat vitamiinipommeja. Ne lisäävät makua ruokiin ja salaatteihin.

Marjoja kuten mustikkaa ja puolukkaa ei syyttä kutsuta superfoofeiksi. Ne tekevät hyvää mm. näölle.

rikastuttava ruokavalio, raakapuuro

Missä menee superfoodien ja tavallisten ruokien ero, sitä en tiedä.

Mutta sen tiedän, että ruokavalio voi perustua suurimmaksi osaksi ravitseville, puhdistaville ja hapettumista ehkäiseville aineksille tai päin vastoin happamoivalle ja raskaalle ravinnolle (vehnä, maitotuotteet, sokeri). Rikastuttava ruokavalio on itselleni tärkeä asia, sillä oloni on sen myötä paljon lennokkaampi. Itselleni ruoka ei ole pelkkä nälän taltuttaja, vaan hyvin paljon muutakin.

Kun ruokavalio sisältää paljon kasvikunnan tuotteita, ihminen saa unohtaa stressin kuitujen saannista. Ruoansulatuksen edistämisen lisäksi kuiduilla on tärkeä rooli: Ne imevät suolistossa itseensä kuona-aineita ja haitallisia bakteereita kuljettaen ne sitten ulos.

Rikastuttava ruokavalio tarjoaa asiat alkuperäisessä pakkauksessaan

Tuoreena, härskiintymättömänä sekä usein imeytymistä helpottavien kavereidensa kanssa. Kaikki vitamiinit eivät ole sama asia synteettisessä muodossaan eivätkä aja samaa asiaa. (Vrt. foolihappo ja folaatti.) Toisaalta kaikkea ei tarvitse tehdä vaikean kautta, vaan puhtaat ja luonnolliset lisäravinteet ovat tulleet avuksemme.

Nyt kun kesä on kauneimmillaan ja värisuoran sato korjattavissa suoraan pöytään, on kuitenkin yksi yksi vitamiini, jota en suosittele syömään purkista. Se on C-vitamiini. Jos et saa sitä ravinnosta riittämiin, on korkea aika muuttaa jotain!

riikka

Sinua saattaa kiinnostaa myös kirjoitukseni:

Pätkäpaasto haastaa kaikki tai ei mitään-ajatuksen.

Enneunet, ensimmäinen kokemukseni pysäytti kuin seinään

Suhteen tarkoitus on kehittää, ja siitä on prinsessaidylli kaukana

Taidejulisteet verkkokaupastani!

Tykkää tai jaa: