Sisäinen ääni: kaikki mitä tarvitset

sisainen aani nainen

Sisäinen ääni on mielenkiintoinen asia. Jotkut kuulevat sen hyvin konkrettisena, jopa puheen kaltaisena. Uskoakseni suurin osa meistä kuitenkin kuulee sisäisen äänen ajatuksina ja tunteina. Jotakin vain tietää, vaikkei tiedä miksi. Suuren osan ajasta sisäinen ääni voi huidella teillä tietämättömillä. Se nousee satunnaisesti; kun esimerkiksi jokin asia on vahvasti oikein tai väärin.

On paljon ihmisiä, jotka kuulevat sisäisen äänensä, mutteivät sitä usko. He tietävät ja tuntevat jo ratkaisun sisällään, mutta hakevat vahvistusta ulkopuolelta. Mikäli toiset eivät vahvista sisäisen äänen sanomaa, he ahdistuvat.

Helposti ajattelemme, että muiden tulee aistia se sama, minkä me aistimme. Kenties luulemme, että päätös on väärä, ellei näin ole. Totuus kuitenkin on, että jokainen elää omaa elämäänsä – se minkä tunnemme oikeaksi, yleensä sitä juuri meille on.

Vaihteleva sisäinen ääni – ratkaisuna järjen ääni

Sisäinen ääni on siitä haastava tunnistaa, että se voi tuntua vaihtelevan laidasta laitaan. Ensin jokin tuntuu parhaalta idealta ja jo seuraavassa hetkessä nousee vastustus. Kuinka tunnistaa kumpi on oikeassa?

Mielestäni aivan turhaan puhutaan vastakkainasettelusta järki vastaan tunteet. Koen sisäisen äänen olevan ensisijaisesti tunneasia. Mutta kun asiaa tarkastellaan pintaa syvemmältä, tunteiden kuunteleminen on erittäin järkevää hyvinvoinnin kannalta. Ajatellaan tilannetta, jossa sosiaalisia tilanteita pelkäävä ihminen haluaisi rohkaistua ja osallistua johonkin tapahtumaan. Hän tuntee halua mennä, ja järkikin asian vahvistaa: On fiksua antaa itselleen mahdollisuuksia uusiin kokemuksiin. On fiksua tavoitella pitkässä tähtäimessä traumasta parantumista, vaikka se hetkellisesti vaatisi ponnisteluja.

Tunne on mahtava, kunnes kohta nousee pelko. Mutta vahvistaako järki pelon? Ei. Ei siihen kuole. Sisäinen ääni on löytynyt! Pelko on pelkkä ylivirittynyt suojamekanismi.

(Traumatisoituneella ihmisellä tällainen ajatuskulku on kuitenkin harvinaista. Traumatisoitunut ihminen näkee ja kuulee pelkonsa totuutena. Sekoittaa ne virheellisesti sisäiseksi äänekseen ja löytää niille aina järjen vahvistuksen, esim. uskoo voivansa kuolla. Siinä vaiheessa, kun hän alkaa nähdä pelkonsa pelkoina ja rinnalle nousee toinenkin totuus, parantuminen on jo täydessä tohinassa.)

sisäinen ääni
Näetkö uhan vai mahdollisuuden?

Oma sisäinen tunne ei tietenkään aina ole vain innostava ja uhkarohkeuksiin potkiva.

Se voi myös toppuutella. Ajatellaan tilannetta, jossa olemme juuri suostumassa johonkin hieman epäilyttävistä syistä. Häivähtävä tunne, ettei jokin ole oikein, voi näyttäytyä irrallisena. Mutta jälleen kun katsomme suurennuslasilla, löytyy sen takaa järkevät syyt. Jotakin, mihin tunteemme yrittää kiinnittää huomiota. Kun pelolle annetaan puheenvuoro, se papattaa syitä suostua. Ne voivat kuulostaa järkeviltä, mutta niillä ei ole mitään tekemistä oman hyvinvointimme kanssa, eikä todellisuudessa kenenkään muunkaan. (Selitän asiaa mm. postauksessa Uhrautuminen, epäitsekästä vai ei?) Siitä on järki kaukana.

Mielenkiintoisella tavalla siis juuri järjen ääni voi auttaa erottamaan sisäisen äänen peloista.

Sisäinen ääni kumpuaa ilosta ja inspiraatioista, mutta myös realiteeteista ja selkeästä näkökyvystä. Tällöin emme yritä muuttaa asioita muuksi kuin ne ovat. Joskus rohkeutta on saavuttaa ja joskus luopua. Kummasta on kyse kulloinkin, se jokaisen on itse selvitettävä.

Sisäinen ääni on jo valmis

Mielenkiintoista sisäisessä äänessä on, ettei sitä luoda tai rakenneta. Se on jo olemassa, valmiina, odottamassa löytäjäänsä. Olet rallikuski ja sisäinen äänesi tahtoo päästä kartturiksi pelkääjän paikalle. Suorastaan toivoo ja rukoilee – onhan sinulla valta ja voima niin moneen asiaan, joka haltuun ottamattomana valuu hukkaan.

Kartturi voi kertoa, milloin ajetaan hitaammin, mistä käännytään. Kartturi voi ehdottaa, minne mentäisiin ja muistuttaa päämäärästä, kun edessä on kuoppainen tie. Kartturi ei välttämättä päästä sinua helpolla, mutta yksi on varmaa: Se valjastaa sinut töihin itsesi eteen. Omaksi parhaaksesi.

sisainen aani perhoset

Sisäinen ääni on kaikki mitä tarvitset.

Se viljelee tasapainoisia ihmissuhteita, oikeudenmukaisuuden tunnetta, kiitollisuutta, iloa ja rakkautta. Sisäinen ääni ohjaa eheytymiseen. Kun tulemme taitaviksi sen kuuntelemisessa, se auttaa nostamaan esiin tärkeät havainnot, tuomaan suuhun oikeat sanat, jotta meitä voitaisiin käyttää instumentteina myös muiden hyväksi – ja koko maailman.

Lue myös: Hyvä itsetunto kuuluu kaikille

Atlantinlootus Facebookissa.

Tykkää tai jaa: