To do-lista vähentää stressiä – kunhan teet sen oikein

to do-lista

Taiteilija tarvitsee luovaa tilaa, aikaa kauppalistojen ja velvollisuuksien tuolla puolen. Toisaalta jos elämä on liian levällään ja pakolliset asiat roikkuvat ilmassa, saattaa syntyä epämääräistä stressiä. Parhaimmillaan to do-lista ei ole luovan vapaan sielun vihollinen, vaan hyvä ystävä. Tehtävien lisäksi se kertoo vapaa-ajasta – mikäli sen tekee oikein.

En tarkoita, että vapaa-aika tulisi erikseen merkitä kalenteriin, vaikka tämäkin voi olla hyvä ajatus. Tarkoitan sitä, että kun to do-lista strukturoidaan oikein, sitä lukiessa ymmärrämme selkeämmin, milloin vapaa-ajan mahdollisuus koittaa.

To do-listan salaisuus: Kiireisimmät asiat ensin – ja ainoastaan?

To do-lista voi liittyä töihin, henkilökohtaisiin asioihin tai olla näiden sekoitus. Oli se sitten millainen tahansa, siihen ei tulisi luetteloida kaikkia velvollisuuksia ja muistettavia asioita samanarvoisina. Listan yläosaan, irti muusta litanjasta, voi kirjoittaa aivan muutaman tärkeimmän asian, jotka suunnittelee tekevänsä seuraavan päivän aikana. Muutamalla tarkoitan 1-5 asiaa työn laajuudesta riippuen.

Kun nämä on hoidettu, on aika hengittää. Elämä ei ole kilpajuoksua, mutta on paljon itsestämme kiinni, teemmekö siitä sellaista. Jos ihminen ei koskaan ota aikaa harrastuksilleen, meditoimiselle tai intohimoprojekteilleen, tuo mahdollisuus hujahtaa ohi päivästä toiseen.

to do-lista puhelimet ja kalenteri

Tietenkään ei ole kiellettyä jatkaa listan alempaan osioon, ja joskus tämä lisääkin huojennuksen tunnetta, kun saa ruksittua pois useamman asian.

Suorittaminen ei itsessään ole hyvä tai paha. Silti hyvin monelle se on tietynlainen riippuvaisuus ja oman arvon mittari. Ääni joka kertoo, ettet koskaan ole saanut aikaiseksi riittävästi. Mutta entä jos oletkin? Entä jos päivätavoitteesi on inhimillinen ja olet sen saavuttanut klo 13 tai viimeistään klo 16.

On paljon itsestämme kiinni, osaammeko rentoutua ja ylläpitää mahtavaa tyytyväisyyden flow:ta, vai onko elämä täynnä kiirettä ja puutteen energiaa. Etenkin yrittäjällä balanssin löytäminen on vaikeaa: Milloin olen taloudellisesti niin turvassa, että voin lomailla? Tämän hahmottaminen on vaikeaa eikä moni yrittäjä lomaile vuosikausiin, vaikka heillä olisi siihen jo varaa.

Turvan tunne on tietysti ehdottoman tärkeä. Silti tietynlainen sisäsyntyinen turvattomuus ajaa ihmistä jatkuvaan juoksuun, mikä vahingossa vain lisää puutteen energiaa. Ei vain raha-asioissa, vaan myös ihmissuhteissa ja harrastuksissakin – kaikkea on mahdollista suorittaa ilman sydämen paloa.

To do-lista ei saisi olla kuormittava

Vaikka omassa listassa olisi asioita enemmän kuin yksi ihminen ehtii tai jaksaa, oikein palasteltuna to do-lista on apulainen. Stressi vähenee, kun asioita ei tarvitse kantaa pään sisällä. Kerro siis listallesi kaikki ja sen jälkeen luota siihen.

Päivätavoite on riittävä pala. Tämän lisäksi voi olla viikkotavoitteita, joiden toteutumista listan kirjoittaja seuraa sijoittaen ne valitsemalleen päivälle. (Joku tekee päivätavoitteet kerralla koko viikoksi, mikä voi olla hyvä. Itse en jaksa miettiä niin pitkälle, joten fundeeraan lyhyesti päivittäin.)

Määrittelemättömät tavoitteet saavat roikkua alla luettelona. Se selataan läpi aika ajoin, ja sieltä nostetaan asioita päivätavoitteisiin. Kun ne eivät ole päivän tavoitteessa, tiedämme, etteivät ne ole niin kiireellisiä.

Joskus tällainen kiireetön asia voi olla postikortti omalle mummolle, mutta toisinaan sama asia voi olla päivätavoitteen ykkönen.

Mikäli päivä- tai viikkotavoitteissa on hankala pysyä, voi olla aiheen keventää määrää vielä hiukan – tai muuttaa jotakin muuta, kuten työaikoja tai -ympäristöä. Työrauha on tärkeää. Melu ja keskeytykset saavat lukemaan samoja asioita monta kertaa ja unohtamaan hetkittäin, missä mennään.

Onnellisuus tehdystä työstä

Onnellisuus tehdystä työstä on todella tärkeää. To do-lista auttaa siinäkin!

Ei ole tarpeen yrittää tuntea onnellisuutta, riittää kun pysähdymme ja huomaamme aikaansaannokset. Aikaansaamisen iloa voi lisätä suoritettujen kohtien poistaminen tai yliviivaaminen. Tai jos on niin hassu kuin minä, voi tehdyt asiat kopioida (tietokoneella) alemmas Tehtyjen listaan ja laitaa perään sydämiä. 😀 Tehtyjen listaa katsellessa kasvaa saavuttamisen ja runsauden tunne. Vau, miten paljon! Toisaalta 2-7 pv. välein pyyhin saavutetut, sillä tunnen tietyn jakson vaihtuneen, ja haluan keskittyä uuteen.

Kulttuurimme ei tähän juuri kannusta, mutta aivan yhtä tärkeää kuin tuijottaa tulevia tehtäviä on ymmärtää saavutetut. Tällöin ihmisen sisällä on tietynlainen balanssi; puoliksi täynnä ja silti yhä puoliksi tyhjä, jotta motiivia riittää sopivasti luoda uutta ja liikkua eteenpäin.

to do-lista, kasvit

Kun haluat to do-listasta parhaan ystäväsi, tarkasta siis:

  • Sopiva päivätavoite, 1-5 tärkeintä asiaa
  • Muut asiat selvästi erillään
  • Työpiste, työrauha
  • Ilo saavutetusta, tsekkaa ja ymmärrä mitä aikaansait!
riikka

P.S. Tarkastelen asiaa oman kokemuksen kautta keskittyen henkiseen hyvinvointiin. En ole mikään ajanhallinnan spesialisti toisin kuin ystäväni Susanna, jonka yritys Aikataito tarjoaa välineitä ajanhallintaan Ruoka-arki kalenterin ja Lapsiperheen kalenterin muodossa. https://aikataito.fi

Pieni Taidetehdas on taidepainatusten ja runokirjojen verkkokauppa! Mikä maalauksistani on suosikkisi?

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Kirjoittaminen huojentaa ja auttaa eteenpäin

Elämän juhliminen, kaikki ne päivät jotka unohdettiin


Tykkää tai jaa: