Luovuus – avain sisäiseen muutokseen

Luovuus ja itsetuntemus - kuvassa itämainen nainen heittää kirjavaa jauhetta ilmaan

Taiteilijat kokevat sen työssään. Tunteen, kuin toisi paperille, kankaalle, filmille tai muulle alustalle osan omaa itseä. Viestin, joka haluaa päästä ulos. Intohimoa, kapinaa, kaipausta. Sanat, jotka jäivät sanomatta. Joskus teokset saattavat syntyä nopeasti ja tunne on, että se vain tuli. Se vain laskeutui jostain. Kun teosta sitten tutkii lähemmin, löytyy yllättäviä yhtymäkohtia itseen ja omaan elämään. Siten taiteilija voi havaita jotain itsestään.

Ilmiöstä tiedetään paljon, mutta kuitenkin aivan liian vähän: Luovalla ilmaisulla ja itsetuntemuksella on voimakas symbioottinen yhteys. Kun nämä kaksi asiaa valjastetaan (terapeuttiseen tai kotoisaan harraste-) käyttöön, ne johdattavat ihmistä kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Luovuus tukee itsetuntemusta

Valmistuin huhtikuussa reilun vuoden mittaisesta taideterapeutin pohjakoulutuksesta (hahmoterapia, Gestalt), ja opintoni avasivat minulle aihetta lähemmin. Tuntuu kuin kontin ovet olisi avattu, mutta kun sukellan sisään, ei kontti olekaan rajallinen, vaan jatkuu maan uumeniin. Niin paljon syvyyttä on tullut lisää, eikä reunoja näy vieläkään.

Yksinkertaisuudessaan luova ilmaisu kuten vaikkapa maalaaminen tai muovailu avaa alitajunnan viestejä silmiemme eteen sitä mukaa, kun olemme valmiita niitä vastaanottamaan. Metodit ovat lempeitä ja kenties juuri siksi niin tehokkaita.

Sama toimii ilman terapiaakin: Kun ihminen luo teoksen, hän voi huomata itsestään jotain uutta. ”Kappas, tuollaisen minä tein!” Itsenäistä tulkintaa viedään harvoin sen pidemmälle, mutta mahdollista se on.

Kanava

Luova ilmaisu auttaa käsittelemään tunteita. Se on turvallinen tapa kanavoida kokemuksiaan; sekä tietoisia että niitä, jotka vellovat jossain pinnan alla. Saatat nyt kuvitella ihmistä tekemässä tanssiperformaatiota käsitellen elämäänsä ja huokaista. Ei hätää! Vaikka tanssiperformanssi tai savenvalanta toimivat jollekin, on luovaan ilmaisuun lukemattomia tapoja. Yksi niistä on kirjoittaminen, ja sitä voi harjoittaa kuka tahansa kirjoituskykyinen esim. päiväkirjan muodossa avoimena tuntemuksilleen. Joku toinen voi kirjoittaa auki menneisyyttään. Kolmas kirjoittaa runoja – tai yksinkertaisesti listaa ylös ajatuksiaan. Luovan ilmaisun sammiosta jokaiselle löytyy jotain.

Alkuunpääsemisen helpottamiseksi luovaan kirjoittamiseen on olemassa myös kursseja, joita järjestävät koulutetut ohjaajat. Eräs heistä on Mari Kuusisto, joka järjestää Huojentavan kirjoittamisen kursseja. Mari on sympaattinen ihminen, jonka kanssa verkostoiduin kuin sattuman (johdatuksen) kautta, ja huomasimme nopeasti, kuinka meillä oli paljon yhteistä. En ole vielä päässyt osallistumaan Marin kursseille, mutta se kiinnostaisi kovasti. Lisätietoa saat klikkaamalla: https://marikuusisto.com/contact/home/huojentava-kirjoittaminen/

Itsetuntemus tukee luovuutta

Luovuus tukee siis itsetuntemusta, mutta sama toimii myös toisinpäin. Meistä jokaisella on valtava luova potentiaali, jota tuskin voi kiistää. Joku kutoo ihanan värisiä sukkia, toinen sisustaa, kolmas taikoo houkuttelevia aterioita ja neljäs rakentaa nerokkaan uudenajan yrityksen. Luovan potentiaalin lisäksi meillä kaikilla on omat sakkaumamme, jotka hidastavat tai suorastaan blokkaavat luovuuden vapaata virtaa. Tällaisia asioita voivat olla vaikkapa itsekriittisyys, stressi ta suru.

Itsetuntemus tukee luovuutta, kuvassa virtaava turkoosi joki

Olen aina ollut luova ihminen, mutta elämässäni oli monien vuosien jakso, jolloin en saanut toteutettua luomisentarvettani kovin usein. Kyky oli olemassa, mutta inspiraatio ja aikaansaavuus hukassa. Tunsin suurta riittämättömyyttä, sillä tiesin koko ajan, että tämä on minun juttuni. Kun sitten tutustuin omiin sakkaumiini ja blokkeihini, alkoi luovuus jälleen virrata. Sakkaumani eivät liittyneet millään lailla itse luovuuteen, uskonpuutteeseen tai huonoon itsetuntoon tuotosteni suhteen. Sakkaumani liittyivät tietynlaiseen päämäärättömyyteen, energiattomuuteen ja selviytymis-mentaliteettiin, josta käsin koin elämää. Näen sen nyt, silloin en.

Nykyisin luominen on itselleni lähes päivittäistä puuhaa, tavalla tai toisella. Sen ansioista koen saaneeni uudenlaista kosketuspintaa itseeni, haaveisiini ja ajatuksiini, jotka kaikki heijastuvat tuotoksissani.

Itsetuntemus tukee luovuutta monelta kantilta. Se kasvattaa tietoisuutta niin todellisesta potentiaalistamme kuin uskotuista rajoitteistamme. Itsetuntemuksen myötä saatamme löytää sen kaikkein omimman luovuuden väylämme. Ei minun tarvitse tykätä valokuvaamisesta, vaikka se tuntuu olevan nyt in ja miltei ”pakollista”. Tai sitten pidän juuri siitä ja vain siitä. Itsetuntemus johdattaa rehellisyyteen ja auttaa karsimaan pois turhat asiat, joita suoritamme jonkin muun kuin todellisen inspiraation ajamina. Mutta samaan aikaan kun itsetuntemus karsii, se myös lisää. Löytäessämme uusia alueita itsessämme löydämme aarteita myös ulkoisessa maailmassa. Uusia tapoja ilmaista, olla ja elää.

Taideterapian voima

Jo luovuus itsessään on hyvin terapeuttista eikä vaadi rinnalleen mitään muuta parantaakseen ihmistä syvällä tasolla. Pidän taideterapiaa kuitenkin mielenkiintoisena mahdollisuutena, joka auttaa alitajuisia asioita nousemaan tietoisuuden tasolle. Tiedämme niin paljon enemmän kuin tiedämme tietävämme. Ja kun jotakin uutta havaitaan, sitä on taideterapian avulla mahdollista työstää.

Erityisesti pidän taideterapiassa siitä, ettei ohjaaja tee omia tulkintojaan. Ensinnäkin, kun kuka tahansa alkaa tulkita elämäämme, syntyy luontainen puolustusmekanismi, joka estää vapautuneen havainnoimisen. Toiseksi, ulkopuolisen ihmisen tulkinnat osuvat vain toisinaan oikeaan. Taideterapiassa ohjaajan rooli on tukea ja etsiä oikeat kysymykset, jotka auttavat asiakasta havainnoimaan omia viestejään. Se vaatii intuitiota ja tarkkanäköisyyttä, joita pyrin jatkossakin harjoittelemaan.

Taideterapia ei pyri muuttamaan ihmistä vaan hyväksymään sen, mikä jo on. Elämään sen mukaisesti. Kysyen kysymyksen: mitä minä tarvitsen tässä ja nyt? Taideterapia on työkalu, joka auttaa pääsemään kiinni omaan ytimeen arvostaen kokemaamme todellisena ja oikeutettuna.

Luovuus - kuvassa maljakollinen siveltimiä

Inspiroiva kombo

On lukemattomia tapoja tavoitella kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja uskon kaikkien teiden vievän Roomaan. Siitä huolimatta koen itsetuntemuksen sekä itseilmaisun, eli tunteiden tuomisen sisältä ulos, olevan väistämätön osa ehjää kokonaisuutta. Toisinaan se voi olla se ainoa puuttuva palanen.

Tämän inspiroivan kombon löytyminen ja kiteytyminen omassa elämässäni on asia, josta olen todella onnellinen. Se on lisännyt huomattavasti hyvinvointiani ja muuttanut tapaa, jolla tarkastelen elämää päivittäisellä tasolla. Tai perspektiiviäni, kuten maalauksista sanotaan.

Mitä taideterapiaan tulee, teen toistaiseksi sessioita vain lähipiirille, joten tämä ei varsinaisesti ole mainos.

Tämä on hehkutus! 🙂

Riikka

P.S. Selkeyden nimissä mainittakoon, etten ole psykoterapeutti. Psykologia (erityisesti unien, taiteen, mytologian, uskonnon ja filosofian tutkija C.G. Jung) kiinnostaa minua, ja se kuului myös oleellisena osana koulutukseeni. Kuitenkin taiteenala, taideterapia sekä ihmisen vasta vähän tunnettu spirituaalinen puoli vetävät minua puoleensa psykologiaakin voimakkaammin.

Tykkää tai jaa: