Joulu ei saisi viedä enemmän kuin tuo – joko sinä olet “Kon Marittanut” joulusi?

joulu

Joulu on tulossa, ja helposti niin sanottu joulustressi hiipii päälle. Pitää siivota, hankkia, leipoa ja laittaa. Pitää kutsua, vastata, muistaa ja toivottaa. Kyläillä tai vähintään soittaa. Vai pitääkö? Uskon, että tämä on yksi niistä tärkeistä kysymyksistä, joita 2020-luvun ihminen kysyy itseltään.

Uuden ajan ihminen “Kon Marittaa” kaiken. Hän poimii joulutraditioista ne, jotka ilahduttavat. Luopuu niistä, jotka olisivat periaatteessa ihan jees, mutta joilla on toinenkin puolensa: kiire, stressi tai väkinäinen velvollisuus.

joulu

Jouluhullu vai rauhallinen nautiskelija?

On olemassa jouluhulluja ihmisiä, joiden joulunvietto alkaa jo monia kuukausia ennen joulua. Heidän ei missään tapauksessa kannata päästää perinteistään irti, koska ne tuottavat heille niin paljon onnea ja iloa. Kenties juuri heidän kannattaa luopua jostain muusta voidakseen panostaa entistä vapaammin ihaniin jouluvalmisteluihinsa.

Itse olen esteetikko ja rakastan joulun tunnelmaa. Olisin varmaankin jouluhullu, jos minussa olisi puuhakasta luonteenpiirrettä vielä enemmän. Sen sijaan olen rauhallinen nautiskelija. Rakastan kynttilöitä. (Minulle kynttilöiden loppuminen on sama kuin jollekin toiselle kahvin loppuminen kaapista.) Rakastan hämärää saunaa, parhaimmillaan yksin. Rakastan koristeita ja valoja. Puuro on myös hyvää. Rakastaisin myös konvehteja, torttuja ja pipareita, mutta en voi syödä niitä läpi joulun, joten minulle ne ovat lähinnä ärsyttäviä houkutteita, joille joudun sanomaan pääsääntöisesti ei.

Kun tarkemmin katsotaan, kaikki, mitä joulussa rakastan on melko yksinkertaista ja saatavilla oikeastaan vuoden ympäri. Joulu kuvastaakin itselleni ennen kaikkkea aikaa ja mahdollisuutta nauttia näistä asioista oikein luvan kanssa. Eksoottisen kokemuksen sijaan joulu on hetki, jolloin saan keskittyä hyvin perustavanlaatuisiin iloihin, kuten puuro ja yhteinen aika perheen kesken, kynttilät ja meditointi.

Tämä on minun “Kon Marittamiseni” tulos – jollain toisella se on erilainen ja silti täsmälleen yhtä arvokas.

joulu

Uuden ajan joulu

Jokaisesta ensi vuoteen elävästä tulee 2020-luvun ihminen. Voimme tietenkin jatkaa ja ylläpitää samoja traditioita, mutta tietyllä tapaa joudumme ensimmäistä kertaa valitsemaan tämänkin. Vaihtoehtoja ei ennen ollut, tai ne eivät olleet yleisesti hyväksyttäviä. Nyt niitä on. Ja vaikka joku kummeksuisikin, että lähdet jouluksi matkoille, ei se ole enää anteeksiantamaton maailmanloppu.

Uuden ajan joulu on iloa tuottava juhla, jonka jokainen vastaanottaa ja elää omalla tavallaan. Joulu on ilon, valon ja rakkauden juhla, ei ainakaan riitojen ja raskaiden velvollisuuksien. Ota siis askel taaksepäin ja tarkastele vaihtoehtoja.

Mitkä asiat lisäisivät sinun Jouluusi iloa ja onnellisuutta?

riikka

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Joulu ja sen sudenkuopat: Tee juhlasta tietoisen nautinnollinen

Unelmaelämä ei odota: nyt tai ei milloinkaan

Enneunet: Ensimmäinen kokemukseni pysäytti kuin seinään

uniikkirunot by Riikka Lauanne

Tilaa oma uniikki runosi tästä.

Atlantinlootuksen FB-sivulla julkaisen runoja, ajatuksia sekä uusimmat blogipostaukset. Seuraamaan pääset tästä.

Tykkää tai jaa: