Kommunikaatio lähentää – Uskallatko sanoa, mitä todella ajattelet?

kommunikaatio

Kommunikaatio on maailman yksinkertaisin tapa tulla toisen ihmisen kanssa samalle viivalle. Miksi sitten niin usein välttelemme sitä?

Mietimme, pohdimme, kärvistelemme. Ehkä valvomme öitäkin, mutta sekään ei saa meitä puhumaan. Joskus tämä on tietysti paras ratkaisu, mutta tällöin on pidettävä mielessä, että hiljaisuus tarkoittaa väistämättä etäisyyttä. Jos siis haluamme pitää toisen ihmisen lähellämme emmekä halua tämän luisuvan henkisesti yhä kauemmas, meidän on osattava avautua.

Turvallisuuden tunne sanelee

Kommunikoimattomuuden takana on aina syy. Tunnemme olomme turvallisemmaksi pitämällä asiat itsellämme. Turvallisuudentunne on tärkeää, sen vaaliminen luonnollista. Ei ole syytä toimia itseä vastaan. Se minkä voimme kuitenkin tehdä, on tarkastella niitä syitä, jotka saattavat aiheuttaa turvattomuuden kokemuksen: Ovatko ne paikkaansa pitäviä? Voisiko niitä päivittää?

kommunikaatio
Moi, mitä kuuluu?

Syitä vaieta läheisissä ihmissuhteissa:

  • Opitut tavat ja kaavat. ”Näin meillä on aina tehty”
  • Menettämisenpelko
  • Suhteiden hierarkia (Pikkuveljeä moittii pikkuasiasta, mutta vanhempaa ei edes siitä suuresta.)

Syitä vaieta aivan kaikissa ihmissuhteissa:

  • Alemmuudentunne
  • Hyväksynnän hakeminen
  • Haavoittuvaisuuden paljastuminen
  • Ylpeys

Jokainen luetelluista syistä vaieta on huono. Ironista mutta totta, menettämisen pelko ajaa usein menettämiseen ylisuojelevuuden (=vaikenemisen) kautta. Mitä tulee puolestaan suhdehierarkiaan, on ymmärrettävää, että se vaikuttaa, mutta todellisuudessa olemme kaikki saman arvoisia: alempiarvoinen rooli on usein vain jämähtänyt asenne omassa päässämme. Ylpeys tai haavoittuvaisuuden kätkeminen ovat puolestaan hyvin surullisia syitä vaieta. Nämä ovat syitä, joita saatamme katua silloin, kun on jo liian myöhäistä.

Ja mitä tulee alemmuudentunteeseen, siitä pääsee vasta kun uskaltaa kommunikoida kuin tasa-arvoinen ihminen. Kaavat on tehty rikottaviksi siltä osin kuin ne eivät palvele enää.

kommunikaatio, vanha mylly
Vesi virtaa vapaasti ja niin tulisi ihmissuhteidenkin

Kommunikaatio ei ole itseisarvo

On olemassa hyviäkin syitä vaieta. Kun oma asia on jo riittävästi kommunikoitu, ei ole tarpeellista kertoa uudestaan ja uudestaan. Vähitellen tapahtuu irtipäästäminen ja sitä kautta saapuu huojennus.

Vaikeneminen on myös oiva apu silloin, kun oikeasti vain haluamme etäisyyttä johonkin henkilöön. Kommunikaatio ei ole itseisarvo – joskus sitä voi olla liian vähän ja joskus hyvinkin liikaa. Tärkeintä onkin, että tiedämme syyt valintoihimme ja tutustumme niihinkin syihin, joita emme ennen ole huomanneet.

Miten on: Uskallatko sinä sanoa, mitä todella ajattelet?

riikka

P.S. Terveisiä Cambridgesta positiivisen psykologian opintomatkalta! Seuraamalla Atlantinlootusta Facebookissa näet reaaliajassa sekä Atlantinlootuksen että Hidasta Elämää-blogini uusimmat postaukset, sekä runoja, ajatelmia, mietelauseita jne.

Sinua saattaa kiinnostaa myös kirjoitukseni:

Rehellisyys parantaa kehon ja mielen – kuinka aloittaa?

Selfie, joka tuhosi sielun

Lemmikki ja itsetuntemus: asuuko teilläkin nelijalkainen terapeutti?

uniikkirunot

Luon sinulle uniikin runon tilauksesta arkeen tai juhlaan hintaan, lahjaksi tai itsellesi hintaan 20€. Klikkaa tästä ja tilaa omasi!

Julkaistut runokokoelmani löydät täältä.

Tykkää tai jaa: