Matka kohti parempaa päätöstentekoa – Osaatko kuunnella sisäisiä merkkejä?

päätös

Saamme valtavasti mahdollisuuksia elämämme aikana. Mutta kuinka monella päätöksen hetkellä vain livumme lopputulokseen emmekä huomaa varsinaisesti päättävämme?

Usein livumme kahdesta syystä: joko tottumuksesta tai siksi, että tunnemme olevamme pakotettuja. Tottumus on luonnollista; otat aina ravintolassa sen saman ruoan, koska se on hyvää. Mutta toisaalta, jos et koskaan päätä kokeilla muuta, kokemuspiirisi ei laajene.

Tottumus on hyvää, silloin kun lopputulos on hyvä. Jos taas olemme tottuneet lösähtämään sohvalle ja unohtamaan liikunnan 365 päivää vuodessa, se on mukava, mutta huono tottumus. Kun katsotaan kymmenen vuoden päähän, lopputulos ei ole hyvä.

Kun puolestaan koemme olevamme pakotettuja, livumme valintoihimme vastentahtoisesti, ilman selkeää tai kunnollista päätöstä. Kenties suostumme nyt, mutta sisimmässä tiedämme, että joskus tämänkin tulee loppua. Usein jopa näemme toiset vaihtoehdot, muttemme pidä niitä mahdollisina. Vaikka ne ovat juuri sitä.

päätös, kynttilät

Havahdutko vasta isoon kolhuun?

Havahtuminen alitajuisiin ja huomaamattomiin päätöksiin vaatii kimmokkeen.

Kysymys kuuluukin, tarvitsemmeko vakavan ulkopuolisen uhan, kuten sairauden tai suhdekriisin, jotta alkaisimme tehdä tietoisempia päätöksiä. Vai osaammeko tehdä niitä jo nyt, kun kaikki on vielä hyvin ja havaitsemme vasta pieniä merkkejä muutoksen tarpeesta? Uskon, että ihminen on niin mukavuudenhaluinen, että joskus sairauksia ja kriisejä tarvitaan. Muistuttamaan asioista, jotka ovat itse kriisejäkin suurempia.

Joskus päätös nousee raskaan kautta

Mitä vähemmän kuuntelemme itseämme, sitä voimakkaamman herätyksen tarvitsemme. Itse tarvitsin voimakkaita havahduttajia. Olin virittynyt niin, että oma ääneni oli hyvin kaukana taustalla pakkojen ja automaation jyrätessä etualalla. Joku muu pitäisi näitä asioita toki sattumana, mutta minä en.

Joskus on vain niin, että koko elämän täytyy syöstä tulta ja historiallisten rakennusten luhistua, jotta ymmärrämme, että päätös muutoksesta on pakollinen. Ja ettei päättämättömyys ja lipuminen vanhaan suuntaan johda hyvään. Koen, etteivät vaikeudet ole sattumaa, niillä on viestinsä.

Vuosien varrella opin kuuntelemaan itseäni paremmin päätösten kohdalla.

Nyt pyrin elämään niin, ettei tarvittaisi suurta ulkoista havahduttajaa. Nykyään ajattelen jopa, että niin pitkään kunnes jokainen elämäni osa-alue on kunnossa (esim. virtaava runsaus raha-asioissa ja terveydessä), elämässäni on tärkeitä muistuttajia. Se, minkä normaalisti otamme itsestäänselvänä, voikin olla viesti jostain.

päätös, tulppaani

Olen oppinut kuuntelemaan päätöksissäni myös vaimeampia vinkkejä, kuten sisäistä ääntäni meditaatiossa. Se puhuu hiljaa, tuntein ja ajatuksin. Enää ei hälytyskellojen tarvitse kilkattaa täysillä, jotta tietäisin ja ymmärtäisin, mitä oikeasti tarvitsen. Itsen kuuntelu on taito, jota voi kehittää.

En voi väittää, että osaisin aina katsoa tilanteita laatikon ulkopuolelta. Se vaatii irtautumisen omasta asemasta, ulkopuoliseksi tarkkailijaksi. Pyrin kuitenkin huomaamaan eri vaihtoehdot, joita minulla on. Nekin, jotka ensin kirpaisevat, mutta pitkässä juoksussa palkitsevat enemmän. Tämä ei aina tule luonnostaan, opeteltavaa riittää edelleen.

On päätös ottaa itselle omaa tietoista minä-aikaa, ja sekin on päätös, jos emme niin tee.

Ajautuminen ja kiirekin on päätös, sillä todellisuudessa voimme aina muuttaa suuntaa, tavalla tai toisella. Pelottavaa, vai mitä? Myös unelmien tavoittelemattomuus on päätös. Surullinen, mutta todellinen sellainen. Ja sekin on päätös, miten paljon annat tämän kirjoituksen vaikuttaa päätöksiisi: unohdatko saman tien, vai päätätkö miettiä asiaa. 😉

Ihanaa kevättä täältä Atlantin valtameren tyrskyistä, Teneriffalta,

riikka

P.S. Toinen Hidasta Elämää-kotiworkshoppini koskettaa aihetta läheisesti omien unelmien ja rohkean itselle elämisen kautta. Kyseistä alla olevaa workshoppia ovat tehneet niin miehet kuin naiset ja saamani palaute on ollut aivan ihanaa!

Herätä hyvä sinussa vaikeuksienkin keskellä

Tunnetko kaipuuta kohti syvempää sisäistä rakkautta, iloa ja onnea? Jokin sinussa tietää tämän olevan mahdollista – kenties vain pienten muutosten ja oivallusten päässä. Tämä Riikka Lauanteen ohjaama workshop auttaa sinua käsittelemään onnen tiellä lymyäviä esteitä, omaa vapauttasi, sekä motivaatiotasi omistautua yhä syvemmin omalle onnellisuudellesi. Workshop sisältää kaksi lyhyttä videota sekä tekstiosion, johon sisältyy kolme kirjallista harjoitusta. Voit varata workshopin tekemiseen n. 60 minuuttia. Tarvitset: kynän ja paperia. Workshop on käytössäsi kaksi viikkoa. OSTA WORKSHOP TÄSTÄ.

Naisten suosikki on puolestaan ollut tämä kotiworkshop:

Irti kehokriittisyydestä taideterapian avulla

Kaipaatko eroon kriittisyyden äänestä, kohti syvempää itsesi hyväksymistä? Taideterapia on antoisa ja tehokas tapa käsitellä omaan kehoon liittyvää suhtautumista. Tämä Riikka Lauanteen workshop auttaa sinua käsittelemään kehonkuvaasi, tiedostamaan siihen liittyviä ajatuksia ja muuntamaan kehokriittisyyttä kehopositiivisuudeksi. Workshop sisältää kaksi videonauhoitetta sekä kolme taideterapeuttista tehtävää. Voit varata kurssin tekemiseen n. 60 minuuttia.Tarvitset: värikynät ja paperia (halutessasi myös vesivärit käyvät hyvin). Workshop on käytössäsi kaksi viikkoa.  OSTA WORKSHOP TÄÄLTÄ.

Mikäli haluat tukea luovaa työtäni ja kirjoituksiani, tsekkaa edulliset taidejulisteet ja uniikkirunot Atlantinlootus Puodista! ❤️

Sinua saattaa kiinnostaa myös kirjotukseni:

Irti kehokriittisyydestä ja kohti suurempaa rakkautta – olet täydellinen juuri tuollaisena

Meditaatio lisää onnellisuutta – pitäisikö sinunkin aloittaa?

Kommentoi ja tykkää Facebookissa

Tykkää tai jaa: