Pitkäkestoinen trauma – Pidätkö huomaamattasi siitä kiinni?

trauma

Kun sitä sitten tarjotaan, menet jäihin. Tätäkö taas? Tiedän jo tämän asian! Kun jokin asia on mennyt huonosti ja jättänyt jälkeensä valtavan tunnetaakan, reaktio on luonnollinen. Trauma muistuttaa siitä, mitä et todellakaan halua.

Voimme valita olla vastaanottamatta eheyttävää kokemusta. Pitää kiinni traumasta. Uskoen, että sama toistuu. Antamatta enää mahdollisuutta.

Joskus se on vain fiksua, joskus ei. Evoluution myötä ihmisaivot on viritetty luottamattomuuteen. Mutta entä jos riskin ottaminen ja hieman järjettömältäkin tuntuva luottamus olisi sittenkin avain suurempaan onneen? Siihen, jossa unelmasi toteutuvat eikä elämän suuria valintoja ohjanneet traumat. Ketään meistä ei ole tehty epäonnistumaan ikuisesti – uskotko kenties olevasi jonkinlainen harvinainen poikkeus?

trauma, holvikaari
Kerran minua sattui tuolla, joten pysyttelen täällä.

Trauma puhuu: Kyllä minä tämän tiedän

Moni kyynistyy rakkauteen, koska se on tuottanut tuskaa. Kyynistyminen suojaa tuskalta, mutta myös rakkaudelta. Surullista, eikö? ”Kyllä minä nämä asiat tiedän” on lause, joka vetää panssarit päälle ja lukkoon.

Ei, sinä haluaisit tietää. Haluaisit olla oikeassa. Jotta et menettäisi mitään istuessasi turvassa linnoituksesi keskellä. Mutta et sinä tiedä kuin vain sen, minkä joskus koit.

Se ei ole kaikki. Elämäsi ei vielä ole tässä. Jotain sellaista on tulossa, mitä et vielä tiedä. Jotain, mikä vastaa paremmin nykyistä sinua.

Antidootti saapuu

Aivan kuten jokaiseen sairauteen löytyy (mitä todennäköisimmin) luonnosta lääke, niin myös jokaiseen traumaattisen kokemukseen löytyy eheyttävä kokemus. Nämä kokemukset pyrkivät luoksemme.

Eivät silloin, kun olemme vielä täysin lukossa, mutta myöhemmin. Silloin, kun tuskan rinnalle nousee pieni hauras haave. Ja me ahdistumme ja lyömme sen pois. Ja se tulee ja menee muttei poistu. Se on meidän ikioma eheyttävä kokemuksemme. Jota vihaamme ja pelkäämme.

trauma, palmut

Ei ole helppoa ottaa sitä vastaan. Se vaatii tahtoa. Pakolla ei ketään tulla hilaamaan rotkon pohjalta (tai keittiönpöydän äärestä puhelin ja kahvikuppi kädessä). Asiaa monimutkaistaa vielä se, ettemme useinkaan huomaa traumaa, joka kaipaa eheytymistä. Toisaalta juuri siksi erilaiset asiat toimivat täkyinä, joita kohti kurkottaa.

Rakkaus, vapaus, tyytyväisyys, onnistuminen – niitä me haluamme. Ja kun rohkeasti päätämme ja lähdemme antamaan uuden mahdollisuuden, samalla me parannumme.

Tahdotko?

riikka

Atlantinlootus on myös facebookissa ja instagramissa!

Tykkää tai jaa: