Rehellisyys lisää aitoa läheisyyttä – 4 syytä antaa kaiken virrata

rehellisyys, lumikuusi

Viime aikoina sisältäni on suorastaan tulivuoren lailla purkautunut rehellisyyttä. Ei nyt mitenkään roiskuen, vaan enemmänkin tasaisesti virraten, pysäyttämättömänä jatkumona. Virtaavaa rehellisyyslaavaa, jolle en voi yhtään mitään. Polttavaa, tuhoavaa ja silti niin kaunista. Huojentavaa. Päätinkin listata ylös syitä, miksi rehellisyys on yleensä se oikea valinta – kaikesta tuhovoimastaan huolimatta.

Lue aikaisempi kirjoitukseni aiheesta täältä.

1. Rehellisyys on ainut, mikä on totta

Mikä arvo epärehellisyydellä on, vaikka se saisi asiat toimimaan jokseenkin tai ihmiset valheellisesti sietämään toisiaan? Hyvin monesti aito kauppa on helpompaa kuin vaihtokauppa, jonka sääntöjen mukaan on osattava tanssahdella.

En nyt tarkoita, että jokaisen pitäisi sanoa joka tilanteessa kaikki “rehdit ajatuksensa”. Rehellisyys voi myös olla vetäytymistä, rajanvetoa ym. Pääpointtina on, että se minkä sanot tai toimit, sen teet rehellisyydestä käsin – mikäli mielit elää totuudessa.

rehellisyys - hevonen

2. Rehellisyys on kallisarvoista palautetta

Me ihmiset saamme toisiltamme paljon enemmän rehellisyyden kuin selkääntaputtelun kautta. Eikä kuka tahansa tunne meitä niin hyvin, että voisi antaa rehellistä palautetta. Juuri sen vuoksi läheisten rehellisyyden tärkeys korostuu entisestään.

Ainahan toisten palaute ei ole riittävä syy muuttua, mutta tällöin saamme sentään mahdollisuuden tiedostaa itseämme ulkopuolisen silmin. Se on paljon se.

3. Haluatko kokea ihmissuhteissasi aitoa läheisyyttä?

Jos vastaat kyllä, rehellisyys on ainut tie. Pienet lapset ovat luontaisesti rehellisiä, ja siksi heillä onkin mutkaton suhde toisiinsa. Sitä ei tule ajateltua, mutta totuus on, että kaikki mikä on epärehellistä tai edes vain jotain sinnepäin, jää energiana leijumaan kahden ihmisen väliin.

Sen aistit sinä ja sen aistii hän: tietynlaisen etääntymisen. Viilentymisen. Valinnan pysytellä hieman kauempana, vetäytyä loitommas sisäpiirin ytimestä. Vuosien kuluttua ihmetellään, “mitä meille tapahtui”. Emme yksinkertaisesti jakaneet enää maailmojamme!

4. Voit rentoutua

Kun olet rehellinen, sinun ei tarvitse valmistautua sosiaalisin tilanteisiin millään tavalla. Annat vain kaiken tapahtua, tilanteen viedä mukanaan. Tämä ei ainoastaan säästä energiaa, vaan vapauttaa myös luovuutesi, huumorintajusi ja leikkisyytesi (ja todennäköisesti myös intuitiosi aistia paremmin muita).

Rehellisen seurassa muutkin rentoutuvat. Mistä he tietävät rehellisen olevan rehellinen? Eivät yhtikäs mistään! Ja silti sen aistii. Tasolla, joka liittyy ihokarvojen pystyynnousuun tai selittämättömään vaaran- tai hyvänolontunteeseen.

rehellisyys, talvimaisema

Rehellisyys vaatii myös rohkeutta, mm. kyvyn sanoa ei, kun siltä oikeasti tuntuu. Kun ihminen tämän kyvyn oppii, se tulee kerta kerralta luontevammaksi eikä nosta enää valtavaa tunneryöppäystä mukanaan. Kun koemme, ettei meillä ole oikeutta rehellisyyteen, ei ihmekään, että olemme jäykkiä ja kierteleviä.

Vaikka rehellisyys olisi vaikeaakin, totuutta harvoin kadutaan. Päin vastoin, yleensä siihen liittyy suuri huojentuneisuus.

Pysäyttämätön hyökyaalto

Yksi syy rehellisyyteni viimeaikaiseen pulppuamiseen on se, että olen yhdistynyt entistä vahvemmin omiin tunteisiini. En siis tarkoituksella ole ollut epärehellinen, vaan siksi, etten ole kunnolla huomannut, miltä minusta oikeasti tuntuu. Aikaisempien tasojen takaa on löytynyt uusia.

Rehellisyys ei aina ole kivaa, koska se näyttää minulle omat epävarmuuteni ja harhaluuloni sekä inhimillisyyteni. Siis sen, etten esimerkiksi ole ylevä epäihminen, jolla on pitkä pinna ja jota mikään ei loukkaa.

Toisaalta, miksi olisinkaan? Rehellisyys on vaadittava askel henkisessä kasvussa: kapeasta omaksutusta “hyvän ihmisen” roolista kokonaiseksi ihmiseksi.

Sitähän tässä on vuosia tehty, ja silti matka jatkuu vain.

riikka

Tykkäämällä Atlantinlootuksen facebook-sivusta näet uudet postaukset reaaliajassa sekä muita elämän pohdintoja.

Tykkää tai jaa: