Tule sellaisena kuin olet tai älä tule ollenkaan

Hei, beibi, tule sellaisena kuin olet
Tai älä tuu ollenkaan
Tuut koska vaan ja lähdet, kun huvittaa
Hei, beibi, tule sellaisena kuin olet
Ovet on avoimet
Tuu sellaisena kuin oot tai älä ollenkaan

(Don Huonot, 1999)

Tämä kappale on jostain syystä soinut päässäni hiljattain. En ole koskaan fanittanut sitä erityisemmin, saati miettinyt sen enempää. Mutta nyt, kun se yllättäen loikkasi sisäiseen soittolistaani, huomaan vihdoin sen tärkeän sanoman. Pidän sitä mahtavana, ehdottomasti blogikirjoituksen arvoisena!

Erottuvuuden lahja

Kun uskallamme olla todellisia ja erottua massasta, meillä on kaikkein eniten annettavaa toisillemme ja maailmalle. Homogeenisessä ihmisjoukossa samat totuudet pyörivät samaa kehää ilman tarvetta minkäänlaiseen muutokseen tai kehitykseen. Erottuvuutta tarvitaan asioiden hahmottamiseen. Me ihmiset olemme toisillemme kuin peilejä, jonka kautta hahmotamme omaa itseämme. Kun huomaamme jotain erilaista, joudumme hahmottamaan omaa erilaisuuttamme ja toimintamme takana piileviä syitä.

Esimerkki tällaisesta tilanteesta voisi olla vaikkapa se, kun omaan tavalliseen lounasporukkaan liittyy uudeksi jäseneksi vegaani. Oletetaan, että kyseinen vegaani on ystävällinen eikä todellakaan tuomitse muiden valintoja. Kertoo omistaankin vain kysyttäessä. Mukavuudesta ja vaarattomuudesta huolimatta lihansyöjät tuntevat helposti uudessa tilanteessa olevansa varpaillaan. He joutuvat (lue: saavat) uudella tavalla tiedostaa omaa lihansyöntiään ja syitä sen taustalla. Tämä kasvattaa heidän tietoisuuttaan omasta elämästään, muuttivatpa he tapojaan tai eivät.

Erilaisuuden esiintuomisen funktio ei missään tapauksessa ole muuttaa toisia samanlaisiksi, vaan sen sijaan kasvattaa erilaisuuden hyväksymistä. Jotta kenenkään ei tarvitsisi piileskellä. Jotta kaikki olisivat tervetulleita.

Lähes aina kun kaksi erilaista ihmistä tutustuu, he löytävät toisistaan enemmän mukavuutta ja inhimillisyyttä, kuin pystyivät etukäteen kuvittelemaan. Tuntemattoman pelolla ja ennakkoluuloilla on valtava voima. Tässä ennakkoluulojen maailmassa en lainkaan ihmettele, miksi usein peittelemme tai vähättelemme omaa erilaisuuttamme. Silloinkin kun erilaisuutemme edustaa syvimpiä arvojamme ja sitä, mitä todella olemme.

tule sellaisena kuin olet kaunis kotilo
Olet arvokas ja uniikki!

Tule sellaisena kuin olet

Jokainen meistä on jollain tavalla erottuva, uniikki. Meillä kaikilla on erityisiä kokemuksia, mielipiteitä tai tapoja, jotka poikkeavat “normaalista”. Kysymys kuuluukin, rohkenemmeko antaa niiden näkyä tai kuulua pintaan. Mikä meitä jarruttelee?

Kun piilotamme poikkeavuutemme ja erilaisuutemme, emme anna itseämme ulospäin. Annamme tietynlaisen valikoidun kuvan. Siloitellun ja yleisesti hyväksyttävän. Erilaisuuteemme liittyvissä asioissa keskitymme turhan paljon ajattelemaan toisia ihmisiä. Vastapuolta, vastaanottoa. Mutta harvoin tulemme ajatelleeksi, että kun piilotamme totuuden, emme itse hyväksy omaa itseämme. Muut saattaisivat jopa hyväksyä, kun vain uskaltaisimme lentää ulos kaapistamme. Tai luolastamme. Nousta peiton alta ja sanoa, että täältä tulen minä!

Hyväksy erilaisuutesi

Oman erilaisuuden paljastaminen ei tarkoita sitä, että muiden olisi allekirjoitettava meidän totuutemme ja muututtava samanlaisiksi. Joskus on sangen tuskallista mutta arvokasta ymmärtää, ettei muiden tarvitse edes hyväksyä erilaisuuttamme. Tärkeintä on, että teemme niin itse. Ettemme rajoita ja häpeä enää itseämme. Ettemme muuta itseämme seurasta ja tilauksesta riippuen.

tule sellaisena kuin olet
Uskalla erottua

Vaikka se tuntuukin joskus pelottavalta, on aivan OK, etteivät muut allekirjoita erilaisuuttamme. Uudet ja erilaiset asiat vaativat yleensä sulatteluaikaa. Muinoin historiassa ei hyväksytty naisten housuja, eikä se ollut niin henkilökohtaista, kuin miltä se saattoi tuntua. Ratkaisu on elää rohkeasti eteenpäin ja antaa ajan hoitaa tehtävänsä.

Tule sellaisena kuin olet – kappaleen musiikkivideo on huomiotaherättävä. Siinä pelottava voodoo-noita pistelee neuloilla banaaneja, jotka edustavat hoippuvia noiduttuja ihmisiä. ( -> Tulkitsen tämän tietynlaiseksi massaohjelmoinniksi, jonka uhreja olemme. Pitää olla tietynlainen mahtuakseen kaveripiiriin jne. Olemme ikäänkuin kollektiivisten pelkojen sätkynukkeja.) Videolla bändin jäsenet ovat pukeutuneet naisiksi, mikä sopii hyvin kappaleen teemaan. Lopussa voodoo-noita alkaa kuoria banaaneja, ja ihmisille tulee pakonomainen tarve alkaa riisuutua. (Tämän tulkitsen vapaasti hyvällä tavalla, sillä se kuvastaa itselleni kaiken turhan riisumista ja vapautumista rooleista.) Minkä tulkinnan sinä teet? Katso jos uskallat!

.

Minua kiinnostaa todellinen aito Sinä. Ja erilaisuus. Joten jos koskaan tavataan, tule sellaisena kuin olet. Kunhan et ole voodoo-noita 😉 ❤️

riikka

Kommentoi postausta Atlantinlootuksen FB-sivulla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös kirjoitukseni:

Rehellisyys parantaa kehon ja mielen – Kuinka aloittaa?

Suru parantaa: Pitäisikö sinun surra vähän enemmän?

Tykkää tai jaa: