Patja kannattaa valita huolella: Naisen takapuoli vaatii erilaisen jouston

patja ja nainen

Vaikka kirjoitan parisängyistä, tämä juttu voi antaa ajatuksia omaan nukkumisergonomiaan liittyen yksin nukkuvallekin. Patja on ihmiselämän tärkeimpiä hankintoja, vaikka harvoin sitä tulee sellaisena ajateltua.

En ole mikään ekspertti, mutta voin sanoa, että jos painatte kumppanisi kanssa eri verran, olette eri mallisia (esim. nainen ja mies) tai yksinkertaisesti pidätte erilaisesta tuen tunteesta nukkuessa, on täysleveä patja erittäin huono hankinta.

Sen lisäksi, että täysleveä patja tuppaa painumaan keskeltä lommolle ja siten vietättämään keskelle, se tarjoaa molemmille saman tuen, joka kuitenkin tuntuu aivan erilaiselta. Joko liialta tai liian vähältä.

Meidän nykyinen, yhteinen, patjamme ei tosin painu keskeltä lommolle, koska se on jämäkkä ortopedinen patja. Miehelleni täydellinen, minulle ei:

  • Kiinteän patjan sanotaan olevan hyvä selälle, mutta minulla ei ole ollut selkävaivoja enkä tarvitse mihinkään voimakasta patjan tukea.
  • Naisena olen paljon miestä muodokkaampi, eikä takapuoleni uppoa kunnolla patjaan selällä nukkuessa. Tämä työntää lantiota turhan eteen eikä muutenkaan ole mukavaa. Myös vatsalla nukkuessa nainen usein kaipaa enemmän joustavuutta rinnan alueelle.
  • Etenkin nyt raskaana ollessa, kun luut on joustavammat ja asennot vähissä, toivoisin myös kylkiasennon upottavan enemmän niin, että paino jakautuisi tasaisemmin patjalle eikä kohdistuisi alueelle, joka minusta pistää eniten ulos.
  • Olen 20-30 kg miestäni kevyempi. Hän siis myös painuu patjanpuolikkaaseensa enemmän! Hyvä patja kuulemma. Mitään pehmentäviä sijauspatjoja ei tarvita, kuulemma.

Olen katsellut kunnon paksua sijauspatjaa itselleni jo pidemmän aikaa, testannutkin kaupoissa. Hämmästykseni olen huomannut ne yllättävän jämäköiksi. Näköjään ihmisten ei haluta antaa upota sänkyihinsä ja nauttia elämästä!

patja - nainen makaa poikittain

Standardi-ihmisen patja

On kenties myös totta, että jos pohja ei jousta, ei pelkkä petari ehkä pysty muuttamaan kokonaisuutta tarpeeksi. Kuitenkin havaintoni mukaan se, mitä meille myydään normikaupoissa, on standardi-ihmiselle suunnattua. Jollekin, joka on minun ja mieheni välimuoto (eikä valita). Ja vaikka vaihtoehtoja löytyy, ne ovat todellisuudessa hyvin lähellä toisiaan. Hieman eri päällisellä, nimellä ja hinnalla. Jotta valikoima tuntuisi ammattimaiselta ja tulisi kuva, että ollaan sänkyjen erikoiskaupassa eikä muualle tarvitse mennä.

Olen havahtunut tähän vasta nyt, kun tiedostan asiaa enemmän ja olen testannut vaihtoehtoja mm. kaupassa, jossa standardi-ihmiset sanovat toisilleen Hej. Olenkin asioinut ilmeisesti ihan väärissä paikoissa. En vain ole tähän mennessä ymmärtänyt tai hyväksynyt, että patja voi maksaa jumalattomasti. Mutta voihan se?

Kun tarvitaan patja, suunnittelu lähtee alusta

Nukumme elämästämme noin kolmasosan. Sänkyä ei vaihdeta usein – ja miksi pitäisikään jos se on hyvä. Siksi sängyn suunnittelu olisi hyvä aloittaa ihan atomeista: mitä oikeasti tarvitaan?

Yksi juttu, mikä olisi hyvä ottaa huomioon, on sängyn leveys. Uniasiantuntijat sanovat, että paras leveys olisi 90cm per henkilö (eikä maksimia tietenkään ole). Allekirjoitan sen täysin. Meillä leveys on jopa metrin per henkilö, mitä en ole katunut, vaikka tyhjää tilaa keskelle jääkin. (Siinäpä testataan, tuleeko toista kosketettua ja välimatka ylitettyä muutenkin kuin pakosta 😉 .)

Yksin nukkuminen on unen laadulle hyväksi, ja riittävän leveä sänky voi tarjota tämän “yksin nukkumisen elämyksen” yhdessäkin. Aikojen alussa meillä oli se normaali 160cm patja ja jopa yhteinen kokoleveä peitto. Ei enää koskaan! Toinen rullaa päällesi ja varastaa peittosi. Heräät jäisenä nurkasta tyynyyyn kietoutuneena. Lisäksi päässäsi on usein koura, joka tahtoo jotain, vaikkei itsekään tiedä, mitä.

Eläimen paikka

Minulla on dilemma: voisin ostaa kokonaan uudet sängytkin, mutta sellaisia on hankala löytää näin leveänä mallina (tai 180cm), jossa pohjan alla on reilusti tilaa. Sängyn alunen on eläintemme turvapaikka. Koiran koko pesä mahtuu sängyn alle, niin että hänellä on siinä reunojen lisäksi mukava katos. Aina kun isäntä puhuu työasioista tai muista “vääristä aiheista”, hiipii erityisherkkä koira sängyn alle turvaan. Ei aina pesään, vaan puhtaasti sängyn alle. En halua viedä sitä häneltä! Lisäksi sängyn alla koiran pesä ei vie tilaa.

Ratkaisu?

Parasta olisi siis löytää ihan uudet patjat jotka sopivat tähän toimivaan pohjaratkaisuun. Ne jumalattoman kalliit mittatilauspatjat, kummallekin omansa. Kova & pehmeä, jin & jang. Petareilla tai ilman, mutta mielellään keskenään saman korkuiset hökötykset. Voin luvata, että petari auttaa nimenomaan petaamisessa, ja 2×2 leveä sänky ilman sitä vaatii erittäin leveän lakanan…

Jos rako patjojen välissä häiritsee esteettisesti, voi sen peittää myös yhteisellä petauspatjalla (minulla ergonomia ja patjan laatu ajaa tämän aspektin edelle). Olisi tietenkin myös hyvä voida kiinnittää sängyn tai patjan puoliskot toisiinsa niin, ettei mitään kunnon rakoa pääse muodostumaan. Meidän sänkymme pohja on jo valmiiksi yhtenäinen, mutta laitoja siinä ei ole, joten näen, että patjat saattavat kulkeutua erilleen.

Kaikkien näiden syiden vuoksi etsimisessä on kestänyt ja mietintä on yhä auki, josko rungosta sittenkin luopuisi. Ja jos niin teen, miksen saman tien hankkisi (lue: teettäisi) sänkyä, jonka runko jatkuu lattiaan asti.

Ei tarvitsisi imuroida alta. Mutta en voi tehdä sitä hänen pörheydelleen.

patja

P.S. Jos et osta minulle lahjaksi uutta sänkyä, niin osta itsellesi!

Tervetuloa Instaan seuraamaan värikästä elämääni Teneriffalla omien hedelmäpuiden katveessa! ⬇️

Seuraamalla Atlantinlootusta Facebookissa näet uusimmat postaukseni sekä muita mietintöjä & kuulumisia reaaliajassa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös kirjoitukseni:

Matka kohti parempaa päätöksentekoa – osaatko kuunnella sisäisiä merkkejä?

Minulla on oikeus olla onnellinen, vaikka muut eivät olisi

Tykkää tai jaa: