Pinnallisuus on OK – Stop itsesyytökselle!

Kaikissa meissä sitä on, enemmän tai vähemmän. Se, joka kokee, että pinnallisuutta on hänessä erityisen vähän, voi joko olla aivan oikeassa, tai yksinkertaisesti sokea tietyille asioille. Pinnallisuus ei ole ainoastaan tekojen tasolle meneviä asioita, kuten ulkonäön viilausta aikaa ja rahaa uhraten. Tai kalliiseen autoon keskittymistä. Ei! Pinnallisuutta on ennen kaikkea pinnallinen ajatusmaailma, joka on silloinkin olemassa, kun jokin estää meitä toimimasta. Totuus on, ettemme ole yhtään enempää tai vähempää pinnallisia tultuamme ulos kauneusoperaatiosta, kuin aikana ennen sitä, jolloin ainoastaan harkitsimme asiaa. Ajatusmaailma ja sen taustatekijät on olleet samat.

Se, että uskaltaa toteuttaa ajatusmaailmaansa, voi olla hyvä asia.

Pääsee näkemään ja kokemaan. Ei tarvitse vanhana jossitella. Vain kokemisen kautta voi päästä toteamaan, mitkä jutut ei olleetkaan itseä varten. Missä maku on muuttunut. Mutta tähän se ei jää: Vain kokemisen kautta pääsemme myös myöntämaan itsellemme sen, missä kenties turhaan jarruttelimme, sillä lopputulos (hankinta/ratkaisu) on vain yksinkertaisesti ilahduttava.

Pinnallinen maailma tuomitsee pinnallisuuden

Pinnallisuus on luonnollinen osa elämää. On pintaa ja on syvempää. On välttämättömyyksiä ja “turhakkeita”. Kukaan ei ole pätevä sanomaan, missä hyödykkeen ja turhakkeen raja menee jollakin toisella ihmisellä. Piikittelijät harvoin huomaavat, että heidänkin elämässään on paljon mukavia turhakkeita, kuten kukkahattuja ja kalliita lounaita.

pinnallisuus voi olla myös voimaannuttavaa

Osin pinnallisuutta tuomitaan kateuden nimissä, mutta totta sekin, että kauhistelemme myös silloin, kun vaikkapa toisen ulkonäkö on mielestämme pilattu. Pinnallisuus on voima, joka toimiessaan yhteistyössä trauman kanssa voi ottaa vallan ihmisestä. Tämä on varmasti yksi syistä, miksi pinnallisuutta paheksutaan ja pelätään. Mutta kun tuomitsemme toisen pinnallisuuden, pääsee helposti unohtumaan, että jollain tasolla piirre on myös omamme.

Maku muuttuu, pinnallisuus hälvenee, muttei katoa.

On yleistä ja luonnollista, että ajan myötä maku muuttuu. Nuorena haluat näyttävämpää ja vanhempana jotakin freesimpää, arvokkaampaa. Se, että maku muuttuu ei tarkoita, että meidän kannattaisi odottaa vanhuuteen toimimatta, toteuttamatta turhakkeitamme. Muuttuuhan muotikin, ja silti juuri tänään voit olla trendikäs.

Kun urheiluauton ostaa mahdollisimman nuorena, siitä saa eniten kicksejä. Myöhemmin voi olla toisenlaisen auton vuoro, kenties sähköauton. Tai kävelykepin. Vanhuuteen eläminen ei ole itsestänselvyys puhumattakaan viisastumisesta. Kun ihminen ennen aikojaan yrittää olla vähemmän pinnallinen ja enemmän syvällinen, on riskinä katkeruus ja luonnollisen evoluution patoutuminen. Uskon, että pitkässä juoksussa parempi vaihtoehto on kokonaisuuden hyväksyminen pinnallisuuksineen.

Vaikka parhaimmillaan syvällisemmät asiat tarjoavat ihmiselle suurempaa merkitystä ja nautintoa, pinnallisuus kuuluu ihmisyyteen. Sen ei tarvitse eikä kuulu kokonaan kadota.

pinnallisuus vai ei - nautinto ainakin on ajaa avoautolla
Aja vielä, kun ajointoa on!

Pinnallisuus itsehoidollinen kanava

Pinnallisuus on monelle kanava hoitaa itseä ja ottaa itselle hetki omaa aikaa. Oli kyseessä sitten snobaileva urheilulaji tai kynsien laittaminen, tämä tarjoaa ihmiselle vaihtelua arkeen siinä missä koiran koulutus tai sienestäminen.

Pinnallisuus on myös keino lääkitä lapsuudesta jääneitä haavoja. Se voi olla tapa osoittaa itselle, että olen tärkeä, kaiken sen panostuksen väärti. Usein se on myös tapa hakea muiden hyväksyntää. Vaikka pinnan parantelu on loputon suo eikä yksistään riitä sisimmän parantamiseen, ei pinnallisuuden tuomitseminenkaan sitä tee. Päin vastoin:

Mitä enemmän hyväksymme ja ymmärrämme itseämme ja tarpeitamme kaikkinensa, sitä enemmän kuljemme, hitaasti mutta varmasti, kohti Suurta Rakkautta.

riikka

Pieni Taidetehdas tarjoaa taidejulisteet maalauksistani!

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Kirjoittaminen huojentaa ja auttaa eteenpäin

Onnellisuus piilee kaiken takana – kuinka kuoria turhat kerrokset?

Tykkää tai jaa: