Tasapeli: Hukassa ja silti OK

tasapeli

Tasapeli

Lamppu otsassa

Elämä kadoksissa

Raikkaiden metsien etsikkotie

Lentoon kahahtavine kyyhkysineen

Mahdollisuuksineen

Tasapeli

 

Se, että elämä ei ole valmis, ja ihmisellä riittää elettävää ja selvitettävää ei ole huono asia silloin, kun vastikkeeksi hän saa etsiä, kulkea ja kokea.

Keskeneräisyytensä vastineeksi ihminen saa itse elämän.

Ilman voimaa ja vastavoimaa ei olisi elämää, olisi vain rauha. Rauha on ihana olotila, mutta jostain syystä haluamme kokea ja kehittyä. Elämä on kokemus. Elämä on kuin huviajelu, jonka jälkeen palaamme rauhaan – ja pian kaipaamme jo takaisin!

tasapeli
Elämä on kuin aarteen etsintää

Tasapeli – reilu diili

Tavallaan elämä on reilu diili. Joudumme elämään ja vastineeksi saamme elää. Joskus jokaisen elämässä nämä hetket vuorottelevat: Joudut leikkaukseen, mutta saat elää. Menetät jonkun tärkeän henkilön, mutta saat itse sentään elää. Ensin ehkä joudut, mutta myöhemmin ajan saatossa saat.

Tämä paradoksi on läsnä silloinkin kun emme sitä huomaa. Vaikka elämän painotus voi muuttua pimeästä valoisaksi, se on edelleen kokonaisuus iloa ja surua; lahjoja ja menettämistä.

Uskon kuitenkin, että huomaamalla asioiden kokonaismerkityksen ihminen voi havahtua olevansa enemmän saamapuolella kuin koskaan olisi uskonut. Esim. vuosien masennus voi lopulta johtaa itsetuntemukseen ja siten kertyneeseen viisauteen, jolla on arvoa niin ihmiselle itselleen kuin hyvin monelle muulle. Sama pätee vaikkapa fyysisiin vaivoihin, joihin potilas keksii ajan saatossa itse ratkaisun:

Kaikki maailmassa koettu ja löydetty päätyy rikkaudeksi yhteiseen pooliin.

Voidaanko tämän jälkeen nähdä lähtötilanne, tässä tapauksessa masennus, oikeastaan enää huonona asiana? Mielestäni ei. Se on vain työvaihe, aivan kuten opiskelun rasittava osio, jossa on korkea läsnäolovelvollisuus. Seuraavalle tasolle ei voi mitenkään päästä ilman sitä. Kuolinvuoteella voimme laskea katkerana menetyksiä tai sitten ihmetellä sitä, kuinka nerokkaasti elämä kaiken järjesti. Kantoi eteen kuin tarjottimella.

Omassa elämässäni vastoinkäymiset ovat lopulta johdattaneet kasvuun ja kehitykseen. Jokainen muutos on tullut tuskan kautta. Tuo tuska ei kuitenkaan ole tässä tänään, joten sillä ei ole muuta merkitystä, kuin muistuttaa, että kaikesta selvitään ja aivan turhaan sitäkin pelkäsin!

tasapeli-avaruus
Elämältä kaiken sain

Elämä on etsintää ja toisaalta ihminen rakastaa etsiä.

Anna siis itsellesi lupa. Jos onni ei löydykään jostain asiasta, on parempi saada ruksata tuokin asia testatuksi kuin säilytellä sitä kuisesti Ehkä jonain päivänä-listalla. Jos sinulla on juuri nyt mielessä jokin idea, tee se. Älä lykkää!

Itse olen kokeillut sitä sun tätä ja huomannut monet polut vääriksi. Silti jokainen koe on johdattanut eteenpäin ja auttanut uudistamaan katsantokantaa. Tänä päivänä olen kiitollinen, että kokeilin. Ilman kokemuksia olisimme kuin hailakoita tyhjiä kankaita täynnä ennakko-oletuksia ja pelkoja. Kokemukset rikastuttavat ja korvaavat luulon tiedolla. Se on parempaa kuin kirjan tieto: se on omaa tietoa.

Ja joskus on niinkin, että vastaus kysymykseen, mikä olen, voi löytyä sen kautta, mikä en ainakaan ole.


Lue myös: Mindfulness, kolme hyötyä ja haittaa

Runo kokoelmasta Raiteillaan.

Tykkää tai jaa: